Cu cât se vinde acum bancnota de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu. Suma este exagerată

Publicat: 17/10/2024 | 11:02
Cât a ajuns să coste bancnota de 20 de lei? Sursă foto: Inquam Octav Ganea

Bancnota de 20 de lei este prima din istoria postdecembristă care are chipul unei femei pe ea. Prețul ei crește din ce în ce mai mult, iar aceasta devine din ce în ce mai rară. De asemenea, este trist faptul că nu a putut intra în circulație la scară, având în vedere că are chipul unei eroine din Primul Război Mondial, Ecaterina Teodoroiu.

Pe bancnota de 20 de lei se regăsește chipul eroinei Ecaterinei Teodoroiu, românca aflată în topul celor 25 de românce care au schimbat lumea, iar colecționarii ajung să cheltuiască mii de lei pentru un singur exemplar. Cea mai scumpă bancnotă de 20 de lei se vinde cu 5.800 de lei, iar oamenii le păstrează sperând că se vor îmbogăți din vânzarea acestora.

„Sunt rare pentru că le păstrează acasă, nu sunt în circulație și asta îţi dă impresia că le găseşti rar şi atunci când o găseşti o pui deoparte ceea ce creează raritate pentru alţii. Colecţionezi bancnote care au o raritate foarte mare, care au o valoare investiţională foarte mare”, declară Adrian Asoltanie, consultant financiar, pentru Observator News.

CITEȘTE ȘI: Bancnotele pentru care Banca Națională a României îți dă bani la schimb. Ce trebuie să faci

Afacere cu bancnota de 20 de lei

Există și oameni care consideră că tot ceea ce se întâmplă este o păcăleală și nu cred că s-ar îmbogăți cu ajutorul bancnotei de 20 de lei.

„În ultima perioadă a fost o nebunie în care unii dintre ei au început să dea drumul la bancnote şi observ inclusiv la colegele din magazin că atunci când primesc una, li se pare că au primit ceva deosebit. Probabil că da, o păcăleală care circulă pe net îi face pe oameni să se gândească că s-ar putea să câștige ceva bani”, spune Cătălin Scarlat, proprietarul unui supermarket, pentru Antena 1 .

În paralel, comercianții se plâng și că nu mai au monede de 1 ban, 5 bani, 10 bani și 50 de bani pentru a da rest, acestea fiind mai rare decât bancnota de 20 de lei.

„Moneda aproape că n-o găsim pe piaţă. Suntem obligaţi să căutăm firme care gestionează tonomate de cafea, aparate care vând diverse chestii cu fise şi să-i rugăm să ne aducă moneda, pentru că băncile nu ne pot oferi atâta monedă câtă avem noi nevoie şi dacă ne oferă, ne oferă contracost, contra unui comision de schimb. Cerem 10.000 de lei monedă şi primim 9800″, spune Feliciu Paraschiv, preşedintee Asociaţiei Comercianţilor Mici şi Mijlocii, conform Gândul.

CITEȘTE ȘI: O ai acasă la părinți ori bunici?! Suma ireală cu care se vinde o bancnotă din 1989