Cu cât se vinde 1 litru de borş moldovenesc în 2023? Câţi bani trebuie să dai pentru ingredientul „magic” din ciorbe

Publicat: 05/03/2023 | 17:29
Borș moldovenesc îmbuteliat. Foto: Facebook

Gospodinele vor rămâne surprinse în momentul în care vor afla cât a ajuns să coste un litru de borș moldovenesc, unul dintre ingredientele care stau la baza ciorbei. De mai bine de 100 de ani acest lichid dă gust și savoare mâncării, motiv pentru care a început să fie la mare căutare.

În Iași, la o fabrică pe care o deține o familie de români, are loc un întreg proces de îmbuteliere a borșului moldovenesc. Ministerul Agriculturii a aprobat rețeta creată ce a ajuns ulterior în magazinele din toată țara și pe mesele gospodinelor.

VEZI ȘI: CÂT TE COSTĂ CA SĂ COMANZI ONLINE PREPARATELE TRADIȚIONALE DE PAȘTE

Cât costă un litru de borș moldovenesc

Mihaela și Dumitru Mihăilă sunt cei doi producători locali care au reușit să le ofere românilor un produs 100% natural, la un preț de-a dreptul neașteptat. Fabrica în care este produs și îmbuteliat borșul se află într-o comună din județul Iași și este o moștenire de familie.

Soții Mihăilă sunt oameni de afaceri care pun mult suflet în tot ceea ce fac, motiv pentru care se gândesc și la oamenii din jur, așa că vând borșul pe care îl produc la un preț de-a dreptul infirm. Astfel, o sticlă de numai un litru costă un leu și 40 de bani. Desigur, dacă este cumpărat de un magazin, care mai apoi îl pune la vânzare, prețul va crește din cauza adaosului comercial.

NU RATA: SPANIOLII II IMBIE PE ROMANI CU PRODUSE TRADITIONALE: PARIZER, SALAM DE VARA SAU VICTORIA

Doamna Mihaela a mărturisit care este, de fapt, secretul pe care se bazează întregul preparat. Ar fi vorba despre modul în care este fermentat borșul, dar și cantitatea de apă folosită.

„Principalul lucru este apa. Este tărâţa, cimbrul, leuşteanul. În aceste butoaie pregătim huştele pentru a da fermentaţia borşului”, a declarat Mihaela Dumitru.

Și Dumitru Mihăilă a vrut să le explice oamenilor cum se ajunge la un produs de calitate recunoscut la nivel european. Tărâța folosită de producători este înmuiată în apă și amestecată până nu mai rămâne nicio urmă de cocoloașe.

„Punem tărâţa, o înmuiem cu apă, o amestecăm manual. După ce s-a omogenizat, intră în procedeul de opărire. O aerăm pentru a nu se face cocoloaşe, cel puţin de două ori pe zi”, a susținut Dumitru Mihăilă.

Valentina Ene
Valentina Ene a ales să lucreze în presă din anul 2019, dar a cochetat cu lumea mondenă încă din liceu. Pasionată de showbiz, dar și de actualitate, s-a alăturat site-ului CANCAN.RO pentru a putea acoperi o paletă cât mai largă de subiecte. Valentina Ene este redactor la site-ul CANCAN.RO, ... citește mai mult