Cu cât se măresc taxele din București în 2025. Care este motivul principal
Bucureștenii vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru impozite și taxe locale în anul 2025, acestea urmând să crească cu 10,40%. Majorarea este justificată de rata inflației, conform unui proiect ce va fi dezbătut în ședința Consiliului General al Capitalei de vineri.
În timp ce majoritatea taxelor cresc, proprietarii mijloacelor de transport hibride beneficiază de o reducere substanțială. Impozitul pentru aceste vehicule va fi redus cu 95%, încurajând utilizarea mijloacelor de transport prietenoase cu mediul.
De asemenea, cei care își achită taxele și impozitele până la data de 31 martie 2025 vor primi o bonificație de 10%, o măsură destinată stimulării plăților anticipate.
CITEȘTE ȘI: Orașul din România care scumpește căsătoriile și divorțurile. Cine va plăti 3.500 de lei
De ce cresc taxele?
Conform Codului Fiscal (art. 491 din Legea nr. 227/2015), impozitele și taxele locale sunt indexate anual, până la 30 aprilie, ținând cont de rata inflației din anul fiscal anterior. Ministerul Dezvoltării a comunicat că rata inflației pentru 2023 a fost de 10,40%, iar această cifră este baza pentru ajustările din 2025.
Această creștere vine după ce taxele locale au fost deja majorate în anii precedenți: cu 13,8% pentru 2024 și cu 5,1% pentru 2023, reflectând rata inflației aferentă fiecărei perioade.
Proiectul urmează să fie dezbătut și votat în cadrul ședinței Consiliului General al Capitalei. Dacă va fi aprobat, locuitorii Bucureștiului vor trebui să se pregătească pentru costuri mai mari în 2025, chiar dacă sunt oferite facilități pentru plata anticipată și pentru proprietarii de mașini hibride.
Vești proaste pentru românii cu datorii la ANAF
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va extinde măsurile de recuperare a datoriilor prin intermediul popririlor, însă nu numai prin conturile bancare ale românilor, ci totodată și prin activele financiare, precuum și prin fondurile de investiții sau asigurările de viață.
Modificările legislative, aprobate printr-o ordonanță de urgență publicată în Monitorul Oficial, vor intra in vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2025. Este important de precizat faptul că noile reglementări îi vizează pe românii care au datorii din taxe, impozite și amenzi, inclusiv cele de circulație, în special cele primite în afara România.
VEZI CONTINUAREA AICI: Vești proaste pentru românii cu datorii la ANAF! Ce se va întâmpla cu asigurările lor de viață
This browser does not support the video element.