Cu cât au scăzut preţurile alimentelor de bază după ce a intrat în vigoare OUG. Analiza a fost făcută de Consiliul Concurenţei
Prețurile alimentelor de bază au înregistrat o scădere cu până la 34%, după ce la 1 august 2023 a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului privind plafonarea adaosurilor comerciale. Anunţul a fost făcut în urma unei analize a Consiliului Concurenţei.
Începând cu 1 august 2023 a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care stabileşte măsuri temporare de combatere a creşterii excesive a preţurilor la 14 grupe de alimente de bază precum pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi vrac şi zahăr.
„Am primit răspunsul marilor lanțuri de magazine la propunerea noastră privind schema de reducere a prețurilor la alimentele de bază și vă pot spune că retailerii au transmis deja o primă listă cu produsele vizate. Avem astfel toate condițiile pentru ca în perioada următoare să finalizăm un acord sau un act normativ și chiar aș dori să le mulțumesc pentru promptitudine și pentru această abordare.
Asta înseamnă scădere garantată a prețului la unele produse de bază din gama celor indispensabile populației. Aici ne referim foarte clar la pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume și fructe proaspete. Va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români. Cred că românii merită din plin un asemenea gest sub forma unui efort comun al statului și al mediului privat”, spunea Marcel Ciolacu despre reducerea preţurilor.
Cu cât au scăzut preţurile alimentelor de bază
Potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenței, comparativ cu prețurile medii din luna iunie, la 1 august, cele mai mari reduceri aplicate în magazine au fost înregistrat la fructe și legume.
Prețul strugurilor a înregistrat o scădere medie de aproape 34%, fiind urmat de prune, al căror preț a scăzut cu circa 30%, cartofi (28,4%), ardei gras (27,5%), ardei Kapia (25,6%), morcovi (24,2%) și pepene (22,2%). Prețul mediu al cărnii a scăzut cu până la 12,1%, în timp ce prețul mediu al lactatelor a înregistrat o scădere de până la 12,3%.
CITEŞTE ŞI: CÂȚI LEI A AJUNS SĂ COSTE O STICLĂ DE ULEI ÎN CARREFOUR ACUM, DUPĂ PLAFONAREA ADAOSULUI COMERCIAL
Un alt aliment controversat este laptele. Acesta a avut un adaos comercial uriaș față de prețul cu care micii producători îl vând. În prezent, alimentul a înregistrat o scădere de 5,3%, prețul unui litru fiind de aproximativ 5 lei.
„În urma analizei, am remarcat scăderi ale prețurilor, ce depășesc 40% în cazul unor produse disponibile în anumite magazine, cum ar fi pepenele, aripile de pui, ceapa și ardeii Kapia, și chiar 50%, dacă vorbim de morcovii, prunele, strugurii și cartofii din anumite lanțuri de retail”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Şi preţurile altor produse care se regăsesc în coşurile de cumpărături ale românilor, precum pâinea, uleiul, ouăle, zahărul și mălaiul, au scăzut.
De pe lista produselor al cărui preţ ar fi trebuit să scadă, doar la mere roșii s-a constat o creștere de 3,6%.