Cruci sculptate in gheata pentru Boboteaza

De: Cancan
Publicat: 06/01/2009 | 00:00

TRADITIE. Bucatile de gheata sunt scoase din lac si apoi modelate in forma de cruce In ajun de Boboteaza, satenii din comuna suceveana Bosanci se aduna la iazul din localitate si fac cruci din gheata, inalte de peste doi metri. Asa s-a intamplat si ieri, cand zeci de bosanceni au muncit ore in sir pentru confectionarea acestora. Claudiu Sandu Crucile ii vor intampina pe enoriasii veniti sa participe la slujba de Boboteaza la cele trei biserici din comuna. Batranii din Bosanci spun ca obiceiul crucilor de gheata dateaza inca din 1867, cand jumatate din sat a fost mistuit de flacari. Dupa dezastru, autoritatile de atunci au infiintat prima formatie de pompieri civili din comuna, care au facut la vremea respectiva un legamant ca, in Ajun de Boboteaza, sa confectioneze cate o cruce de gheata la fiecare biserica din sat, pentru a-i proteja Dumnezeu de necazuri. Pompierul-sef Vasile Spoiala se ocupa de 30 de ani de modelarea crucilor de gheata si marturiseste ca au fost ani in care, din cauza temperaturilor ridicate, nu aveau deloc materie prima. „Daca nu avem de unde taia gheata, am inghetat niste apa la o fabrica de conserve si pana la urma am avut cruci de gheata. Nu se va intampla niciodata sa intrerupem acest obicei stravechi”, spune hotarat seful pompierilor bosanceni.

5.000 de litri de agheasma pentru craioveni

Cinci tone de apa au fost sfintite pentru crestinii care vor merge, astazi, la bisericile din Craiova ca sa ia agheasma. La fiecare biserica zeci de butoaie cu apa sfintita sunt pregatite pentru credinciosii, care s-au inghesuit dis-de-dimineata sa prinda un loc in fata. Se spune ca daca oamenii merg la biserica cu credinta fiecare picatura de apa poate face un miracol. (M.B.)

A sfintit apa de la cismea

Preotul Alexandru Isvoranu de la Biserica Sfantul Spiridon, din Craiova, sfinteste, de Boboteaza, pe langa un butoi de apa si robinetul din curtea lacasului de cult, la care curge apa potabila de la reteaua orasului. Preotul sustine ca, dupa ce robinetul a fost sfintit, toata apa care curge pe parcursul zilei de Boboteaza va fi sfintita. Oamenii care nu vor sa stea la cozile interminabile de la alte biserici pentru a lua apa sfanta si il cred pe preotul Isvoranu, aleg apa de la robinet. (C.G.)