Cruce roșie pe 14 septembrie 2024. Ce mare sărbătoare avem

Publicat: 12/09/2024 | 17:29
Sărbătoare. Sursă foto: Pixabay

Este sărbătoare mare pe data de 14 septembrie 2024! Credincioșii țin post pentru că este Înălțarea Sfintei Cruci, marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, care are o importanță aparte în religia noastră. Sunt numeroase tradiții și obiceiuri pe care foarte mulți români le respectă întocmai!

Creștinii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci, în fiecare an, pe data de 14 septembrie. Este o mare sărbătoare, marcată cu cruce roșie. Credincioșii țin post aspru, la fel ca la sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Preoții spun că postul nu se ține ca o obligație creștină, ci din dorința de a fi cât mai aproape de Dumnezeu.

CITEȘTE ȘI: Țara care a mutat Crăciunul pe 1 octombrie. De ce au luat autoritățile această decizie

Cruce roșie pe 14 septembrie 2024

În această zi, de 14 septembrie, creștinii sărbătoresc două evenimente importante în religie, legate de istoria Sfintei Cruci:

  • Descoperirea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și înălțarea acesteia în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în data de 14 septembrie 335;
  • Aducerea Sfintei Cruci de la persii păgâni în anul 629, în timpul împăratului bizantin Heraclius. El a pus-o în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

CITEȘTE ȘI: Cea mai puternică rugăciune către Sfânta Maria, pe 15 august 2024. Îți îndeplinește cea mai arzătoare dorință!

La porunca Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, a fost găsită Sfânta Cruce. Datorită ei au fost descoperite pe Golgota trei cruci. Pentru a găsi crucea Mântuitorului printre cele trei (două erau ale tâlharilor răstigniți odată cu el), patriarhul Macarie a ordonat ca o femeie decedată să fie atinsă de toate cele trei cruci. Femeia a înviat în momentul în care a fost atinsă de Crucea Sfântă a lui Iisus Hristos.

După această minune, patriarhul a ordonat înălțarea Sfintei Cruci într-un loc înalt, pentru a putea fi văzută de întregul popor. Istoria atestă că împăratul persan Hosroe a cucerit Ierusalimul și a luat cu el Crucea lui Hristos în Persia. Timp de 14 ani a rămas acolo, până când Hosroe a fost învins de împăratul Heraclius, iar crucea a fost adusă înapoi la Ierusalim.

Tradiții și Obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci

„Ziua Crucii”, așa cum mai este denumită Înălțarea Sfintei Cruci, este marcată printr-un post special, cu dezlegare la ulei și vin. În tradiția populară sunt o serie de obiceiuri pe care credincioșii le respectă cu sfințenie.

Spre exemplu, credincioșii țin post pentru sănătatea familiei, prosperitatea și bunăstarea gospodarilor. Este un moment tocmai bun pentru rugăciune pentru binele celor dragi.

Enoriașii care merg la biserică în această zi duc cu ei căni noi pline cu miere și lapte, legate cu fir roșu și acoperite cu colaci. Sunt date de pomană săracilor, în memoria rudelor decedate.

Ziua Crucii marchează începutul culesului viilor. În unele zone, preoții sfințesc via și butoaiele cu vin, pentru a asigura o recoltă bogată și pe viitor.

Nu e bine să mănânci usturoi, nuci, prune și pepeni, deoarece miezul acestora amintește de cruce. Plantele precum busuiocul, menta, maghiranul și cimbrul sunt sfințite la biserică. Se spune că florile de busuioc sfințit sunt folosite pentru a alina durerile, migrenele și pentru a proteja păsările de boală. În această zi se sfințesc monede și se pun în portofel pentru prosperitate.

Ziua Crucii marchează sfârșitul verii și începutul toamnei, un moment de tranziție și pregătire pentru sezonul rece.