Cruce roșie în Calendarul Ortodox. 3 mari sfinți sunt sărbătoriți pe 11 aprilie, cu o săptămână și o zi înainte de Paște

Publicat: 11/04/2020 | 10:43
Cruce roșie în Calendarul Ortodox. 3 mari sfinți sunt sărbătoriți pe 11 aprilie, cu o săptămână și o zi înainte de Paște

În calendarul ortodox, ziua de 11 aprilie  – doar o săptămână și o zi înainte de Sărbătorile Pascale – este una foarte importantă. 3 mari sfinți sunt sărbătoriți de creștini în această zi – Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului, Sfântul Antipa, episcopul Pergamului și Sfântul Farmutie.

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica s-a născut pe 7 octombrie 1787, în București – în mahalaua Sfântului Visarion -,fiul unor târgoveți de condiție medie, Antonie și Floarea Antonescu. A fost botezat cu numele Constantin, nașă fiindu-i Luxandra Văcărescu, soția banului Barbu Văcărescu și mama poetului Ienăchiță Văcărescu.

A urmat cursurile unei școli românești de pe lângă o biserică – Colțea, sau poate Sfântul Gheorghe Nou) – aici învățând și limba greacă. În 1807, mai înainte ca să fi împlinit 20 de ani, tânărul Constantin Antonescu și-a urmat chemarea lăuntrică și a intrat frate la Mănăstirea Cernica. Pe 12 noiembrie 1808, tânărul Constantin este tuns călugăr sub numele de Calinic, iar după o lună este hirotonit ierodiacon la Biserica Sfântul Nicolae de la Cernica, de către cărturarul și mitropolitul bulgar Sofronie al Vranței.

(VEZI ȘI AICI: FLORII 2019. ATENȚIE, ROMÂNI: CE NU TREBUIE SĂ FACI DE FLORII. DE CE NEAPARAT TREBUIE CONSUMAT PEȘTE)

Ce spunea Nicolae Iorga despre Sfîntul Ierarh Calinic de la Cernica

Bătrânețea și boala l-au determinat pe Sfântul Calinic să-și scrie testamentul (diata) pe 18 septembrie 1857. Pe 24 mai 1867, fără să aibă aprobarea oficială a guvernului, Calinic s-a retras la Mânăstirea Cernica. Din respect pentru marile sale realizări, lui Calinic nu i s-a retras titulatura, rămânând până la sfârșitul vieții episcop titular al Râmnicului. A murit pe 11 aprilie 1868.

A fost înmormântat două zile mai târziu în tinda ctitoriei sale, biserica Sfântul Gheorghe, în prezența mitropolitului primat al României, Nifon, și a unui numeros public. Pentru curăția vieții sale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca să fie trecut în rândurile sfinților. Festivitățile proclamării solemne a canonizării au avut loc la Mânăstirea Cernica în zilele de 21 și 23 octombrie 1955. Prăznuirea a fost fixată la data trecerii sale către Domnul, 11 aprilie, iar tot atunci au fost alcătuite și slujbele de pomenire ale Sfântului, precum și viața sa și felul zugrăvirii chipului său.

Despre Sfântul Calinic de la Cernica, marele istoric Nicolae Iorga spunea: „Trăind în sfințenia muncii și a înfrânării, era socotit ca sfânt de credincioșii din eparhie și părerile de rău ale tuturora se îndreptară mult timp către mormântul lui, pe care-l voise la Cernica, locul lui de învățătură și de pregătire duhovnicească, unde se retrăsese. Trăind până departe, în timpuri noi, pe care el nu le mai înțelegea, nici pentru a le combate, precum ar fi fost datoria sa, cruțat de dânsele, venerat pentru o vârstă ca a sa și pentru o astfel de viață, chiar și de cei mai antireligioși din noul curent apusean, care stăpânea statul cel nou, el încheie cu vrednicie șirul curaților călugări fără arginți, al ctitorilor de cărți și de clădiri de închinare, al sufletelor de arhierei cari o clipă nu și-au închipuit că fapta sau gândul lor scapă de sub ochiul privighetor al lui Dumnezeu”.

(CITEȘTE ȘI: DUMINICA FLORIILOR LA CATOLICI. CE SE FACE DE FLORII)