Cronica unui proces cu 975 de martori: „Acuzarea l-a reinventat pe Nicolae Ceausescu pentru a-l ridiculiza pe Adrian Nastase!”
In mai 2006, se arata pe siteul codulzambaccian.ro, „in timp ce era in toi „Scandalului matusa Tamara” – de acuzatiile caruia Adrian Nastase avea sa fie achitat cinci ani mai tarziu, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie”, un cotidian central publica un articol care avea sa fie primul dintr-o serie lunga, denumita generic „Trofeul calitatii”. Practic, „avand un titlu senzationalist, articolul citeaza „surse judiciare” care ar fi afirmat ca „Proiectul Trofeul calitatii in constructii”, promovat de catre Inspectia de Stat in Constructii, din aprilie-mai 2004, ar fi fost folosit ca”metoda de colectat spaga pentru ridicarea casei lui Nastase”, din Strada Zambaccian, Bucuresti”, se mai arata pe site.
„In iunie 2008, abia dupa ce a hranit sistematic presa cu o campanie de denigrare publica a lui Nastase, DNA a realizat ca acuzatiile pe care le inventase nu puteau fi sustinute in realitate, deoarece casa lui Nastase, din Strada Zambaccian, exista deja in 2004, atunci cand se desfasura proiectul pentru Trofeul calitatii in constructii”, mentioneaza autorii.
Acuzarea a folosit nu mai putin de 970 de martori, fata de cinci ai apararii lui Nastase. Potrivit aceleasi surse, „numarul de martori ai acuzarii, a caror audiere a fost permisa de instanta, este fara precedent in lumea libera, si e de trei ori mai mare decat numarul de martori ai acuzarii audiati in Procesul de la Nuremberg, indreptat impotriva conducatorilor nazisti, la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. In pofida acestui fapt, nici unul dintre cei 970 de martori ai acuzarii nu a depus marturie impotriva lui Nastase, in sensul ca nici unul nu a afirmat ca ar fi existat vreo legatura intre Nastase si Proiectul Trofeul calitatii, si nici nu l-a implicat in vreo alta activitate infractionala”.
Un nume de pe lista martorilor acuzarii a iesit imediat in evidenta. Este vorba despre Nicolae Ceausescu. „In incercarea lor obsesiva de a-l demoniza si ridiculiza cu orice pret pe Adrian Nastase, procurorii au identificat un cetatean obisnuit, al carui nume, prin nastere, era „Nicolae Ceausescu”, care era si numele mult detestatului conducator comunist al Romaniei. Acuzarea a prezentat cu cinism numele acestui domn in deschiderea listei de martori pe care au supus-o aprobarii instantei, impreuna cu presupusa sa declaratie olografa. La scurt timp dupa aceea, intr-un interviu cu presa, cetateanul Ceausescu a negat ca ar fi scris si semnat declaratia prezentata de DNA in numele lui”, mai noteaza codulzambaccian.ro.