Crizantema, o planta-surpriza
Spuneam in partea I a prezentarii acestei flori minunate ca dincolo de istoria ei speciala si de frumusetea ei atat de binefacatoare acum, cand toamna „saraceste” gradinile de minunatele flori ale verii, crizantema prezinta si avantajul unei plante putin pretentioase: se cultiva usor, rezista la temperaturi scazute si se multumeste cu umezeala brumei daca nu este udata cu regularitate. In plus, se inmulteste foarte usor prin butasi scurti, pe care ii putem confectiona fie din tufele de crizanteme din gradina, fie din buchetele cumparate din piata.
Butasii scurti se pot obtine prin taierea varfurilor tulpinilor in lungime de aproximativ 10 cm. Fiecarui butas i se curata frunzele de la baza, pastrandu-se doar 3-4 frunze la varf. Acelasi procedeu se aplica si cand obtinem butasi din buchete, cu conditia ca florile sa fie proaspete.
Se pregatesc cofraje de plantare (pe care le putem gasi in centrele de gradinarit) sau pahare de plastic obisnuite, care se umplu cu pamant de flori (trei parti) si nisip (o parte).
Pentru a „forta” inradacinarea se poate folosi hormon de crestere (baza butasului se umezeste si se trece usor prin pudra de hormon, apoi se pune in pamant si se fixeaza planta prin apasare usoara). Hormonul de crestere nu este obligatoriu.
In aproximativ trei saptamani, butasul astfel pregatit prinde radacini si chiar formeaza o pereche de frunze noi daca este udat putin, la doua-trei zile, si daca este asezat intr-un loc luminos.
Dupa inradacinare, planta obtinuta se muta intr-un ghiveci mai mare (circa 18 cm diametru) si se mai pastreaza la adapost de vant puternic si la lumina inca circa doua saptamani).
Apoi, rasadurile astfel pregatite se pot muta in gradina, intr-un loc insorit. Gradinarii experimentati ne sfatuiesc sa pregatim terenul prin nivelare, sa-l acoperim cu folie de plastic si sa asezam ghivecele la aproximativ 30 cm distanta unele de altele, decupand plasticul in dreptul fiecarui ghiveci.
Dupa circa 8 -12 saptamani, rezultatul muncii dumneavoastra va arata asa: