Criză la nivel mondial în domeniul lactatelor! Ce se întâmplă
Producătorii de lapte se confruntă cu o criză la nivel mondial. Iată ce se întâmplă și cum este afectată piața din Uniunea Europeană.
Pandemia a afectat grav numeroase domenii, iar producătorii de lapte se luptă deja cu o criză. Fermierii s-au văzut nevoiți să arunce milioane de litri, au redus producția și au vândut vacile mai bătrâne, scrie Bloomberg, citat de Agerpres.
Chiar dacă mai multe state au oferit stimulente financiare pentru a sprijini pentru o perioadă sectorul, se pare că asta nu este suficient și mulți producători vor fi nevoiți să își închidă fermele.
Uniunea Europeană a promis ajutor de 30 de milioane de euro
Guvernul SUA a promis 2,9 miliarde de dolari pentru acest sector și Uniunea Europeană 30 de milioane de euro. Recesiunea în acest sector este prevăzută și în Australia, două alte regiuni care sunt vitale pentru exporturile globale.
„Recenta revenire a preţurilor şi ajutoarele guvernamentale vor permite unor producători să traverseze această perioadă dificilă, însă nu vor fi suficiente pentru a opri trendul pe termen lung de abandonare a industriei de către fermieri”, a declarat Peter Vitaliano, economist-şef la National Milk Producers Federation, care produce două treimi din laptele din SUA.
Conform ONU, lactatele reprezintă una dintre cele mai importante piețe alimentare mondiale. Acest sector este responsabil pentru 14% din schimburile agricole mondiale şi peste 150 de milioane de fermieri au cel puțin un animal care dă lapte.
Încă de la începutul pandemiei, sectorul lactatelor a fost unul dintre cele mai grav lovite la nivel mondial. Consumatorii din întreaga lume mănâncă mult mai multă brânză și alte produse lactate atunci când iau masa în oraș decât atunci când mănâncă acasă. Pe măsură ce restaurantele de pretutindeni s-au închis, fermierii au rămas cu milioane de litri de lapte, pe care nu au avut altă opțiune decât să îl arunce.
Foto: pixabay.com