Criza coronavirusului nu există pentru Centrul Rus de Știință și Cultură din București: ”Acțiunea Panglica lui Sf. Gheorghe. Cinstim memoria soldaților căzuți la datorie”
În timp ce mai multe ambasade de la București și-au închis porțile și au anunțat oficial, că un astfel de demers este esențial pentru stoparea răspândirii infecției cu noul coronavirus, la Centrul Rus de Știință și Cultură din București se desfășoară o acțiune prin care soldații căzuți la datorie în Al Doilea Război Mondial sunt omagiați.
Demersul ar fi fost lăudabil într-o cu totul altă perioadă, numai că reprezentanții Centrului lasă ”distanțarea socială” în plan secund sau terțiar, în pofida tuturor riscurilor reprezentate de o astfel de acțiune.
”Acțiunea Panglica lui Sf. Gheorghe, una dintre multele dedicate aniversării a 75 de ani ai Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Cinstim memoria soldaților căzuți la datorie”, se arată într-un mesaj postat în mediul online de reprezentanții Centrului Rus de Știință și Cultură din București. În fotografiile postate, apar persoane decorate, iar activitatea, din câte se poate observa, se derulează ca și cum criza coronavirusului nici nu ar exista.
Pe data de 7 aprilie, Centrul Rus de Știință și Cultură din București a lansat, de altfel, o invitație directă, chiar dacă distanțarea socială ar trebui să fie o prioritate.
”Începând cu ziua de mâine, vă așteptăm pe toți în centrul nostru pentru a prmi Panglica Sf. Gheorghe în fiecare săptămână, luni, miercuri și vineri, în intervalul 10.00 – 12.00. Acțiune desfășurată până pe 9 mai”, a fost mesajul halucinant postat în mediul online.
(CITEȘTE ȘI: ATENȚIE MARE, ROMÂNI! CÂTE ZILE REZISTĂ CORONAVIRUSUL PE CLANȚA DE LA UȘĂ)
”Vă așteptăm”
Pe data de 24 martie, de altfel, același Centru a postat un mesaj prin care îi invită pe adepți să ridice broșuri cu titlul ‘Să-ți găsești nemurirea de erou în focul luptei’ în zilele de luni, miercuri și vineri, între orele 10-15, de la sediul situat pe Bulevardul Lascăr Catargiu, din Capitală. Lucrarea respectivă este dedicată poeților și ziaristilor înrolați în armata din perioada Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Inițiativa celor de la CRSC a stârnit reacții dure din partea mai multor locuitori ai României, aceștia scoțând în evidență modul în care Ambasada și Centrul Rus de Ştiință şi Cultură au ales să respecte apelurile autorităților române ca oamenii să nu-și părăsească locuințele pe durata stării de urgență.
CRSC nu a ținut cont, din câte se poate vedea, de apelul înaintat de autoritățile române, ba mai mult îi invită pe cei interesați să vină la sediul și să ridice broșurile, deși, precum știm, deplasările sunt restricționate în această perioadă. Comunicatul Centrului Rus de Ştiință şi Cultură se încheie cu un îndemn de-a dreptul sfidător: “Vă așteptăm!”
Alte ambasade din București respectă măsurile de restricție impuse de autorități
Spre deosebire de ”activitatea susținută” care poate fi înregistrată la Centrul Rus de Știință și Cultură din București, ambasadele unor alte țări respectă regimul de izolare și încearcă, stopânsu-și activitățile cu publicul, să împiedice răspândirea infecției cu COVID-19. Ambasada Beligiei a transmis că sunt vremuri dificile, iar legătura cu cei interesați poate fi luată doar prin telefon sau e-mail. ”Stați în siguranță, stați acasă”, au transmis reprezentanții ambasadei.
Ambasada Canadei, la rândul ei, a avut un mesaj asemănător, îndemnând oamenii să stea acasă și să păstreze distanțarea socială impuse de autorități în contextul pandemiei de coronavirus.
(VEZI ȘI AICI: REVOLTĂTOR! UN AMBULANȚIER ÎN COMBINEZON PRINS CU BANDĂ ADEZIVĂ A FOST TRIMIS LA UN PACIENT CU CORONAVIRUS)
Și Ambasada Marii Britanii la București a transmis că respectă măsurile de restricție impuse de autorități.
Și la fel se întâmplă și în cazul Ambasadei Germaniei.
Dar înțelegem că la Centrul Rus de Știință și Cultură din București prioritățile sunt cu totul altele, iar activitatea… continuă. Până pe 9 mai așa cum s-a transmis în mediul online, oamenii fiind invitați la sediu.