Criza coronavirusului. Ce înseamnă scenariul 3 și ce măsuri se iau

Publicat: 14/03/2020 | 09:32

Coronavirusul a creat panică în lumea întreagă. Virusul ucigaș se răspândește cu repeziciune, iar în acest context au fost instituite măsuri de prevenție. În momentul de față, România se află în al doilea scenariu.

ECDC a realizat o analiză a celor patru scenarii de evoluție a COVID-19 în Europa. România este în scenariul al doilea, însă se îndreaptă rapid spre cel de-al treilea, numărul cazurilor apropiindu-se de 100. (CITEȘTE ȘI: TRATAMENTUL RECOMANDAT DE MONICA POP PENTRU CREŞTEREA IMUNITĂŢII PE TIMPUL CRIZEI PROVOCATĂ DE CORONAVIRUS ŞI NU NUMAI)

„De la 100 de cazuri în sus, trecem la scenariul 3”, a anunțat, joi seară, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Scenariul 3

A. Transmitere susținută, pe scară largă – presiune asupra sistemului de sănătate

În această etapă, nu mai este necesară identificarea contacților, iar raportarea cazurilor trebuie să fie simplificată și bazată pe serviciile primare de sănătate. În cadrul spitalelor apare procedura de triaj și de izolare a cazurilor care necesită îngrijiri și limitarea presiunii exercitate de populație. Mai mult, este necesară implementarea de măsuri de ”distanțare socială”, pentru a împiedica transmisia virală.

B. Transmitere susținută, pe scară largă – suprasolicitarea sistemului de sănătate

Din acest moment, capacitatea spitalelor este suprasolicitată, atât serviciile de urgență, cât și serviciile de terapie intensivă. Pot apărea deficiențe în disponibilitatea personalului medical, materiale de protecție, kituri de testare a infecției.

Din acest punct este necesară activarea planului de urgență, amânarea serviciilor de sănătate non-urgente, identificarea de spații suplimentare de îngrijiri medicale și redistribuirea resurselor sanitare la nivel european, notează raportuldegarda.ro.