Crimele din Caracal scot la iveală o poveste șocantă. Ce a pățit Lavinia, în timp ce făcea naveta spre școală: „Șoferul a început să mă pipăie”

Publicat: 30/07/2019 | 12:14

Aproximativ 150.000 de copii fac naveta zilnic spre școală în 2019, estimează Ministerul Educației. Pe lângă aceștia se adaugă profesorii și învățătorii.

“Sunt navetistă din ’95”, își începe povestea Lavinia Vișan, o profesoară de 43 de ani, din orașul Moreni, județul Dâmbovița. Vișan predă Logică, Sociologie și Filosofie la Liceul Petru Cercel din Târgoviște, aflat la 22 de kilometri distanță. De două decenii, de când depinde de microbuze, autobuze și mașinile personale ale unor șoferi necunoscuți, profesoara speră în fiecare zi că o să ajungă teafără la școală sau acasă.

“Mulțumesc lui Dumnezeu că n-am avut și alte incidente”, spune ea. Spune“și alte” pentru că într-o zi, când s-a urcat singură în mașina unui “taximetrist pirat”, așa cum îi numesc localnicii pe șoferii neautorizați care fac curse în mediul rural, “un șofer a încercat să mă pipăie”.

Speriată, profesoara a vrut să coboare imediat, dar depindea de bărbat să ajungă la ore. În cele din urmă, acesta “și-a cerut scuze și s-a purtat frumos, ca să nu îi fac reclamație”, își amintește aceasta. Incidentul se întâmpla în 2005, iar profesoara care atunci avea 29 de ani nu a mers la poliție. Crede că educația de acasă a împiedicat-o să realizeze în acel moment importanța depunerii unei plângeri la poliție. “Bunica îmi zicea: La o fată mare și un măgar rage, mi se spunea să nu dau atenție”, povestește. După ce a vorbit despre incident, a realizat că nu era singura.

“O colegă a mea care făcea naveta pe ruta Dărmănești – Târgoviște a mers cu un șofer care a luat-o la un moment dat pe câmp. Ea a sărit din mers din mașină, iar șoferul și-a continuat drumul. Nici ea n-a depus plângere”, adaugă Vișan.

Lavinia Vișan

După toate aceste întâmplări, profesoara de liceu își învață elevii să lupte pentru drepturile lor și să le trimită autorităților cereri în baza Legii 544/2001, în care să le ceară socoteală în privința transportului spre școală.

Mai ales după ce, anul trecut, spune ea, unii dintre ei nu au putut să vină la activitățile din weekend ale proiectului “Legacy și Advocacy în Cetatea Târgoviște”, din cauză că microbuzele care făceau legătura între satele lor și Târgoviște nu circulau în weekend.

“Sâmbătă și duminică ești legat de mâini și de picioare. Mi-e puțin frică, după ce am văzut la TV, să merg cu străini”  a spus Victor Catalan, elev în clasa a XI-a la Liceul Petru Cercel din Târgoviște, este unul dintre elevii care au lipsit de câteva ori de la acest proiect, din cauză că n-a avut microbuz.

Florina Miculescu, secretar al Inspectoratului Școlar Dâmbovița, declară că nu s-au înregistrat plângeri la Inspectorat în privința transportului elevilor, potrivit libertatea.ro