Putini stiu ca in inima Capitalei se ascunde un maiestuos castel, iar edificiul este inconjurat de povesti cutremuratoare despre fantome, crime macabre si legende urbane. Este vorba de Castelul Tepes, construit in 1906 in Parcul Carol.
De Castelul Tepes putini bucuresteni pot spune ca au auzit, chiar daca acesta se afla intr-unul dintre cele mai tranzitate parcuri din Capitala.
Asta deoarece accesul in castel se permite doar de doua ori pe an, din cauza conditiei precare in care se afla. Edificiul, care a fost ridicat in 1906, ascunde multe povesti. In special numele sau te duce cu gandul la temutul domnitor Vlad Tepes, nume care ulterior a dat nastere povestilor cu vampiri.
Castelul Tepes, bantuit
Nestiut de multi bucuresteni, ascuns privirii de copaci, castelul din parcul Carol este inconjurat de enigme si de aici au izvorat multe legende urbane. Multi locuitori ai zonei povestesc ca fantomele sunt bantuie maiestuosul castel, iar altii spun ca au auzit ca aici au avut loc crime odioase.
De asemenea, numele edificiului, Castelul lui Vlad Tepes, aduce un plus de dramatism. Castelul Tepes este un edificiu ce reproduce Cetatea Poenari, acesta a fost construit in anul 1906 cu ocazia organizarii Expozitiei Generale Romane, dedicata celor 40 de ani domnie a Regelui Carol I. Incepand cu anul 2004, constructia devine sediul Oficiului National pentru Cultul Eroilor.
Castelul Tepes surprins intr-o vedere veche
Putini bucuresteni stiu ca destinatia initiala a edificiului a fost aceea de turn de apa. Din cauza ca forma rezervoarelor nu era una estetica, s-a adoptat solutia unei constructii care sa intruneasca pretentiile de „arta si stil” ale organizatorilor. Ca urmare, construita dupa planurile arhitectilor Stefan Burcus si V. Stephanescu, cladirea a reprodus, in mic, Cetatea Poenari, ridicata de Vlad Tepes, domnitorul Tarii Romanesti, in locul numit Cheia Argesului, de pe Plaiul Lovistei, judetul Arges.
CITESTE SI
Totul despre mitul tinerei din Bucuresti, acuzata de necrofilie! A cunoscut un tanar in club si …
Edificiul este format dintr-un turn, inalt de 23 de metri, cu un diametru de noua metri, un contrafort puternic pentru sustinerea turnului, continuat cu un zid crenelat de piatra, la capatul caruia se afla un turn de piatra de dimensiuni mai mici. In interiorul turnului mare se afla montat un rezervor din fonta, cu o capacitate de 200 metri cubi si o scara de lemn in spirala, care permite accesul la o platforma din varful turnului.
Dupa Primul Razboi Mondial, castelul a gazduit cazarma corpului de garda a Mormantului Ostasului Necunoscut, iar dupa ce Mormantul Eroului Necunoscut a fost stramutat la Marasesti, castelul a ramas in continuare sediul unei garnizoane militare care avea ca misiune paza mausoleului din Parcului Carol, inaugurat la 30 decembrie 1963. (Sursa foto) (A.S.)