Crește salariul minim pe economie! Câți bani vor primi în mână angajații români începând cu 1 iulie 2024
Oficialii PSD-PNL au în plan noi creșteri salariale în plin an electoral! Deși există cheltuieli mari la buget, politicienii au de gând să le majoreze salariile românilor. Cât vor primi angajații de la noi în mână după ce Ministerul Muncii va face schimbări la legea salarizării?
Salariul românilor va crește iar de la 1 iulie, cu puțin peste 100 de lei, iar brutul va ajunge la 3700 de lei. În ciuda faptului că există cheltuieli mari la bugetul de stat, oficialii PSD-PNL au de gând să mărească din nou salariul minim pe economie în plin an electoral. Sigur că, această veste nu face altceva decât să-i bucure pe angajații de la noi. Specialiștii în economie atrag totuși atenția la faptul că o nouă creștere a salariului minim trebuie să se facă și în funcție de productivitatea angajaților și de rata inflației.
Cât va ajunge salariul minim pe economie
Ministerul Muncii are în vedere legea salarizării personalului plătit din fonduri publice. De asemenea, în lucru este și un proiect legat de directiva europeană privind salariul minim european.
De la 1 iulie 2024, salariul minim va crește de la 3300 de lei la 3700 de lei brut, fiind foarte aproape de pragurile impuse la nivel european. Adică, românii vor lua 2200 de lei net, cu 100 de lei mai mult decât primesc în prezent. Odată cu majorarea salariului minim de la 1 iulie se va elimina și o facilitate fiscală, acordată în ultimul an și jumătate – se va impozita suma de 200 de lei.
La Ministerul Muncii este în lucru și proiectul care urmează să transpună directiva europeană, adică salariul minim european. După ce va fi aplicată această directivă, salariul minim brut din România ar trebui să ajungă la suma de 4100 de lei, adică jumătate din salariul mediu brut pe țară, care ar urma să devină 8200 de lei, conform estimărilor.
„A fost un consiliu național tripartit la sfârșitul anului în care s-a discutat despre salariul minim pe economie. Fusese crescut la 1 octombrie. Intenția a fost să fie crescut la 1 ianuarie. Mediul de afaceri a zis: stați puțin așa. S-a discutat acolo să fie o creștere la jumătatea anului, în jurul cifrei de 3.700-3.800 sau la jumătate între ele, însă nu e o decizie finală luată. Ideea a fost să nu mai fie crescut de la 1 ianuarie , în condițiile în care fusese crescut cu două luni mai devreme, ci măcar să mai treacă o jumătate de an”, spunea secretarul de stat din Ministerul Muncii Cristian Vasilcoiu, pentru ZF.