Tensiunile între Turcia și Grecia cresc, țările fiind la un pas de război. Turcia a acuzat Grecia de piraterie și a amenințat că va reacționa față de presupusele eforturi ale Atenei de a militariza insulele din apropierea coastelor turcești.
Acuzațiile formulate luni vin după ce presa din Turcia a susținut că soldați greci au fost trimiși pe insula Kastelorizo încălcând tratele internaționale, notează NY Times. Președintele Recep Tayyip Erdogan a recționat imediat și a făcut clar faptul că dacă Grecia nu se retrage este dispus să pornească un război. (CITEȘTE ȘI: TENSIUNI ÎN MAREA EGEE! TURCIA AVERTIZEAZĂ CĂ EXTINDEREA APELOR TERITORIALE DE CĂTRE GRECIA VA FI CONSIDERAT MOTIV DE RĂZBOI)
„Atunci când este vorba de luptă, nu ezităm să dăm martiri (…) Problema este următoare: cei care se ridică împotriva noastră în Mediterana şi Orientul Mijlociu sunt gata pentru aceleaşi sacrificii? Poporul grec acceptă ceea ce riscă să i se întâmple din cauza liderilor săi lacomi şi incompetenţi? Să îndrepți armele spre coasta Turciei este o nebunie „, a declarat Erdogan.
Purtătorul de cuvânt al partidului aflat la guvernare a calificat drept „piraterie” faptul că Grecia a trimis trupe militare pe insula Kastelorizo, aflată la doi kilometri de coasta Turciei și la 600 kilometri distanță de recia continentală. De asemenea, Turcia susține că grecii ar vrea să își ia pe nedrept o mare parte din resursele Mediteranei de est.
Întreaga dispută dintre cele două țări a pornit după ce Grecia a anunțat că vrea să își extindă apele teritoriale.
Turcia şi Grecia au 6 mile marine de ape teritoriale în Marea Egee, unde se află mai multe insule greceşti situate în apropierea teritoriului turc. (VEZI ȘI: TOȚI ROMÂNII CARE VOR SĂ MEARGĂ ÎN VACANȚĂ ÎN GRECIA TREBUIE SĂ ȘTIE ASTA! SE IMPUN NOI RESTRICŢII ÎN MYKONOS ŞI HALKIDIKI)
Reacția Turciei vine în contextul în care, în această săptămână, premierului grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat că apele teritoriale ale ţării sale vor fi extinse de la 6 la 12 mile nautice (de la 11 la 22 de kilometri) de-a lungul ţărmurilor sale vestice, spre Italia. De asemenea, premierul a declarat că ţara sa ar putea lua în calcul extinderea apelor teritoriale şi în alte zone maritime.
„Nu este problema noastră dacă se extind la 12 km în Marea Ionică … dar poziţia noastră în Marea Egee este extrem de clară”, a spus şeful diplomaţiei turce, Cavusoglu.