Cresc facturile la utilități, în 2025. Cu cât vom plăti mai mult

Publicat: 10/01/2025 | 13:00
Cresc facturile la utilități, în 2025. Sursă foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

În anul 2025, românii vor resimți creșteri ale facturilor la utilități, în special la serviciile de apă potabilă și canalizare. Tarifele variază semnificativ în funcție de județ, influențate de factori precum sursa apei și complexitatea procesului de tratare.

În București, prețul pentru un metru cub de apă a crescut de la 5 lei fără TVA în ianuarie 2024 la 6,16 lei fără TVA în 2025. Astfel, un consumator mediu, cu un consum anual de 47,5 metri cubi, va plăti cu aproximativ 50 de lei în plus față de anul precedent.

CITEȘTE ȘI: Taxă mărită cu 25% de la 1 ianuarie 2025. Pentru ce plătesc românii mai mult

2025 aduce creșterea facturilor la utilități

La nivel național, cele mai ridicate tarife se înregistrează în județele Buzău, Bacău, Brăila și Vaslui, unde prețul pe metru cub depășește 10 lei fără TVA.

De exemplu, în Buzău, metrul cub de apă potabilă costă 10,06 lei fără TVA, iar cu tot cu taxa de canalizare, prețul ajunge la 17 lei. Reprezentanții companiei locale de distribuire a apei potabile explică aceste majorări prin corelarea cu inflația și derularea unui proiect de modernizare cofinanțat european, în valoare de peste 352 milioane de euro.

„Strategia a fost cuplată cu un program de investiții de peste 352 milioane de euro. Investiții în sistemele de apă și canalizare.”, a declarat Dragomir Văsii, directorul economic al CAB Buzău, pentru știrile Pro Tv.

În contrast, locuitorii din orașe precum Cluj-Napoca, Miercurea Ciuc, Orăștie și Râmnicu Vâlcea beneficiază de tarife mai mici, sub 6 lei pe metru cub. Aceste diferențe de preț se datorează, în principal, sursei de apă și nivelului de tratare necesar.

 “Sunt județe în care apa vine de la munte, în care e mai puțin tratată. În cele în care apa vine de la câmpie, situația de pompare trebuie să fie cu costuri mai mari.”, a declarat Ilie Vlaicu, președintele Asociației Române a Apei.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, un individ are nevoie de cel mult 100 de litri de apă zilnic pentru băut, gătit, spălat și grădinărit. Cu toate acestea, consumul și costurile asociate pot varia semnificativ în funcție de obiceiurile individuale și de tarifele locale.

CITEȘTE ȘI: Cu cât se scumpesc benzina și motorina, de la 1 ianuarie 2025?

This browser does not support the video element.