Alocațiile ar trebui să crească de la 1 martie potrivit Legii 263/2010. Aceasta prevede indexarea anuală a ISR cu 100% din rata inflației, drept indicator ce reflectă creșterea anuală medie a prețurilor. În cazul în care inflația este negativă, ISR nu se indexează, rămânând la valoarea din anul anterior.
În acest an, dat fiind rata inflației, toate veniturile care se raportează direct la indicele social de referință vor fi indexate cu 5,1%. Prin urmare, de la data de 1 martie 2022, indemnizațiile pentru creșterea copilului de până la 2 ani, alocațiile, venitul minim garantat vor crește cu valoarea de 5,1%.
CITEŞTE ŞI: O ELEVĂ DIN BOTOȘANI I-A SCRIS PREȘEDINTELUI IOHANNIS. CE I-A REPROȘAT TÂNĂRA?
„Valoarea indicatorului social de referinţă se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul Naţional de Statistică. În situaţia în care rata medie anuală a inflaţiei are valoare negativă se păstrează ultima valoare a indicatorului social de referinţă”, se precizează în Legea 225/2021, publicată în Monitorul Oficial din 27 iulie 2021.
În prezent, ISR are valoarea de 500 de lei şi se află la același nivel din 2008. Prin următoarea creștere, ISR va suferi câteva modificări, ceea ce înseamnă că va ajunge la valoarea de 525,5 de lei începând cu data de 1 martie 2022.
Potrivit calculelor efectuate de avocatnet.ro, venitul minim garantat va fi:
Sursă foto: Arhivă Cancan