VIS REALIZABIL. Renuntarea la discriminari de orice fel da posibilitatea oricui sa obtina casa mult visata Oportunitate. Persoanele de acelasi sex care traiesc impreuna pot obtine un imprumut imobiliar Arpad Dobre Cuplurile de homosexuali intra nu doar in atentia opiniei publice, ci si a bancherilor care, simtind ca aceasta nisa de piata e neexploatata, ofera credite imobiliare fara discriminari sexuale. Cel putin asa reiese din materialul „Credite pentru cupluri necasatorite”, postat pe http://www.gayone.ro/ content/view/1156/1/lang.ro/ si citat de Bankingnews. Oferta este valabila si pentru concubini de sex diferit
Am luat legatura cu administratorul site-ului, ca sa aflam motivele promovarii acestui tip de credit si nu a unuia pentru nevoi personale sau pentru cumpararea de tractoare, de exemplu. „Desi exista retineri de ambele parti (n.red. – din partea homosexualilor, respectiv, din partea restului lumii), si unii, si altii trebuie sa stie ca au de castigat. Bancile, de exmplu, au oportunitatea sa acorde credite si acestei categorii sociale, lasata pana acum in afara sferei de interes a bancherilor. Pe de alta parte, si cuplurile gay trebuie sa afle ca pot avea o casa impreuna prin imprumut imobiliar”, ne-a declarat administratorul site-ului gayone.ro.
Cuplurile necasatorite si cele gay pot solicita credite imobiliare de la sase banci: Alpha Bank, Unicredit Tiriac Bank, Banca Romaneasca, Bancpost, BCR si ING Bank. Alpha Bank si Bancpost ofera doua modalitati posibile pentru achizitia unei locuinte prin credit bancar. O prima varianta este aceea ca ambii parteneri de viata sa contracteze credit ipotecar individual in functie de veniturile proprii. A doua varianta consta in solicitarea unui credit ipotecar de catre unul dintre partenerii de viata, iar celalalt va fi codebitor. Celelalte banci folosesc numai cea de-a doua procedura: contractarea unui singur credit, prin aducerea partenerului drept codebitor.
Dobanzile utilizate de banci sunt aceleasi ca pentru toate creditele de casa. Potrivit www.finzoom.ro, la creditele imobiliare in euro, Banca Romaneasca are o dobanda anuala efectiva (DAE) de 6,16%, la Alpha Bank DAE este 6,26%, la Bancpost – 9,54%, iar la BCR – 10,55%.