Credite – momeala
VARIANTE. Cereti ofiterului de credite sa va calculeze ratele si pentru creditele cu dobanzi mici, si pentru cele aparent mai scumpe Tactica. Tot mai multe banci atrag clientii cu dobanzi mici la credite, dar clientii constata ulterior ca dobanzile si ratele cresc Mark Robert Numeroase banci afiseaza dobanzi de 4-5% pe an, ba chiar 0% in primele luni de creditare, dar dupa cateva luni clientii platesc mai mult decat pentru creditele cu 9-10% dobanda. Dobanzile promotionale sunt valabile, in anumite conditii, mai mult pentru credite pe perioade scurte sau cu avans mare. In plus, dobanda se poate modifica substantial dupa contractarea creditului. E bine de stiut ca imprumuturile cu dobanzi mici au comisioane mari sau multe, iar costurile suplimentare echivaleaza cu cateva puncte procentuale de dobanda. In aceste conditii, uneori e de preferat un credit cu dobanda ceva mai mare, dar cu rata mai mica si costuri modice. Ratele la creditele promotionale pot fi mai mari decat cele pentru imprumuturile scumpe
Majorari
O stratagema utilizata frecvent de banci este cea a majorarii dobanzii dupa obtinerea imprumutului. In prezent, mai multe banci ofera credite cu dobanzi fixe in primele luni sau in primii ani de creditare. Ulterior, dobanzile devin variabile, iar banca le fixeaza in functie de politica sa si de dobanzile de pe piata bancara. Dobanda fixa initiala este cu doua sau chiar trei puncte procentuale mai mica decat dobanda variabila. Aceasta va duce la majorarea ratei, iar beneficiarul creditului poate suferi un soc financiar, mai ales daca vorbim de un credit cu o valoare mare. Cereti, deci, informatii cu privire la valoarea dobanzii si a ratei pe care urmeaza sa o platiti dupa perioada de dobanda fixa.
Dobanda 0%, costuri mari
O alta varianta adoptata de banci este aceea de a scadea sau chiar de a elimina dobanda la contractarea creditului, in primele luni sau primii ani de rambursare a creditului. In acest caz trebuie sa urmariti care va fi rata la credit dupa perioada de gratie. Banca trebuie sa-si recupereze pierderea si, dupa o vreme, s-ar putea sa aflati ca aveti de achitat dobanzi sau comisioane mai mari decat cele medii de pe piata bancara.
Calcule BNR
Potrivit datelor publicate de BNR, bancile acorda acum credite de consum cu o dobanda medie de 12,27%/an la lei (fata de 14,8%/an la creditele vechi). La imprumuturile imobiliare, noile dobanzi sunt, in medie, de 8%/an (10,7%/an la creditele vechi).