O stea de mare cu sapte brate, o caracatita alba si un crab "Yeti" cu clesti uriasi se numara printre speciile marine ciudate descoperite de cercetatorii britanici in Oceanul Antarctic, in apropiere de izvoare cu apa calda.
Aceste zone obscure, situate la circa 2.500 de metri adancime, adapostesc numeroase izvoare care elibereaza lichide ale caror temperaturi pot depasi 380 de grade Celsius. „Aceste izvoare atrag animale care nu exista in nicio alta parte pe planeta si care isi obtin energia nu de la Soare, ci din elemente chimice precum hidrogenul sulfurat”, a declarat principalul autor al studiului, Alex Rogers, profesor la Universitatea Oxford.
„Primul studiu despre izvoarele aflate in apropiere de Antarctica ne-a dezvaluit o lume pierduta, calda si obscura, in care prospera comunitati intregi de organisme, pana acum necunoscute”, a subliniat profesorul Alex Rogers.
Izvoarele calde de pe fundul oceanelor au fost descoperite pentru prima data in 1977, in largul Insulelor Galapagos din Oceanul Pacific.
Printre speciile descoperite se afla mai multe tipuri de anemone de mare, ciripede (crustacee care se fixeaza pe stanci sau organisme vii) si caracatite. Pestii sunt rari in aceste zone, preferand sa ramana la periferia lor.