Crăciunul este momentul perfect pentru un cozonac pufos și gustos. Dacă nu ai încă o rețetă proprie, iată o idee numai bună de pus în practică. Care este preferatul tău? Cu mac? Cu stafide, cacao, nucă sau rahat? Tradițional sau un pic mai altfel? Nicio grijă! Noi am cules pentru voi 5 din cele mai populare și mai reușite rețete de cozonac, pe alese!
Este o rețetă de cozonac simplu. Veți vedea, e rapid și ușor de făcut, fără probleme din punctul de vedere al manoperei, dar cu rezultate foarte frumoase.
Pentru aluat ai nevoie de: 5 gălbenușuri, 1 kg de făină, 250 de grame de zahăr, 500 de mililitri de lapte cu 3,5% grăsime, 50 de grame de drojdie, 1 lingură de untură, 15 grame de sare (mai puțin de o linguriță), coaja de la o lămâie, coajă rasă de portocală și esență de vanilie.
Pentru umplutura de nucă și cacao ai nevoie de: o jumătate de kg de miez de nucă, 200 de mililitri de lapte, 50 de grame de cacao, esență de rom și esență de vanilie.
Prima dată se face cald în bucătărie. Drojdia se dizolvă cu o cantitate mică de zahăr și cu puțin lapte cald. Se lasă la crescut timp de 15 minute, până când își dublează volumul.
Ulterior, se pregătește aluatul. Într-un castron mare se cerne făina (care a fost lăsată la căldură cu o seară înainte), se încălzește laptele și se dizolvă zahărul și vanilia în laptele cald. Gălbenușurile se freacă cu sarea și cu coaja de lămâie și portocală. Se adaugă în făina cernută maiaua, laptele încălzit și gălbenușurile frecate. Se topește un pic untura și se ung mâinile în permanență cu ea în timpul frământării, până ce ajunge să se înglobeze în întregime în aluat. Se frământă aluatul bine (cam 30 de minute) până când devine elastic. Apoi se lasă să crească la cald.
Într-un alt bol, se amestecă miezul de nucă tăiat bucățele, laptele cald, cacaoa și esențele. Aluatul se împarte în două. Se întinde fiecare bucată de aluat și se unge cu jumătate din cantitatea de umplutură. Se tapetează fiecare tavă cu hârtie de copt și se unge cu unt, după care se rulează cozonacii și se așază în tăvi. Se ung cozonacii cu un gălbenuș de ou amestecat cu o cantitate mică de lapte și se pun în cuptorul încălzit la 180 de grade C (sau la treapta a IV-a). Se coc timp de 45 de minute. Acestui tip de cozonac i se poate adăuga în umplutură și rahat, după preferințe.
1 kg făină
100 g unt
400 ml lapte
3 ouă
300 g zahăr
40 g drojdie
50 g stafide
½ fiolă esenţă rom
½ linguriţă sare
1 linguriţă coajă rasă de lămâie
1 linguriţă coajă rasă de portocale
Începe să prepari aluatul. Uită de maia şi de alte procese migăloase care îţi răpesc timp preţios în prepararea cozonacului.
Obţine un aluat pufos,crescut şi gustos astfel:cerne făina împreună cu sarea într-un lighean mai mare. Dizolvă drojdia în puţin lapte călduţ şi toarn-o într-o gaură făcută în făină. Adaugă ouăle,untul topit,aromele,stafidele şi zahărul şi frământă uşor,până amesteci toate ingredientele. Adaugă apoi laptele,treptat,şi frământă totul până când aluatul ţi se dezlipeşte de pe mâini sau devine elastic. Acoperă bolul cu un prosop şi pune-l într-un loc călduros,la crescut,timp de 30-40 de minute.
În timp ce aluatul dospeşte,pregăteşte umplutura,amestecând bine toate ingredientele. Bate şi un ou într-un bol mic,pentru a-l folosi la ungerea cozonacilor în tavă.
Când aluatul şi-a dublat volumul,separă-l în două. Întinde fiecare bucată pe masa de lucru,cu un sucitor sau cu mâna,toarnă jumătate din umplutură şi rulează-l. Pune-l într-o formă unsă în prealabil cu unt. Procedează la fel şi cu cealaltă bucată de aluat. Unge suprafaţa cozonacilor cu oul bătut şi bagă-i pe amândoi la cuptor,40-45 de minute,la foc potrivit. Cozonacii sunt gata când încep să parfumeze casă şi să formeze o crustă rumenă.
Pentru aluat
1,2 kg făină
2 cuburi drojdie proaspătă
4 ouă
100 g unt
500 ml lapte
200 g zahăr
100 ml ulei
3-4 plicuri zahăr vanilat
1 linguriță esență de rom
coajă de lămâie, după gust
Pentru umplutură
500 g nuci
2-3 linguri cacao
zahăr, după gust
1 linguriță esență de rom
1 ou, pentru uns
Freci drojdia cu 2-3 linguri de zahăr, adaugi 2 linguri lapte cald și făină cât să obții o pastă. Lași maiaua să crească până când își dublează volumul, apoi o pui peste făina cernută. Adaugi un ou și trei gălbenușuri, untul topit, uleiul, aromele și începi să frămânți. Torni treptat laptele cald, în care ai dizolvat zahărul.
Frămânți până când obții un aluat moale, dar care nu se mai prinde de marginile vasului. Îl acoperi și-l lași să crească până când își dublează volumul.
Macini nuca și o amesteci cu albușurile rămase, adaugi cacaua, arome și zahăr după gust.
Împarți aluatul în jumătate și întinzi două foi cu mâna. Ai grijă să ungi suprafața de lucru cu ulei sau unt moale, pentru a nu se prinde aluatul. Pui pe fiecare foaie jumătate din cantitatea de nucă, o întinzi și rulezi cozonacii. Îi așezi în tăvi tapetate și-i lași să crească 30 de minute, apoi îi ungi cu ou și-i dai la cuptor, până când se rumenesc.
Pentru aluat
510 g făină
5 linguri unt
2 ouă
1 gălbenuş
150 g zahăr pudră
200 ml lapte
2 linguriţe drojdie uscată
1 praf sare
Pentru umplutură
100 g zahăr
3 linguri cacao
110 g unt
110 g ciocolată neagră
110 g ciocolată cu lapte
Pentru aluat, topeşti 1 linguriţă de zahăr şi drojdia uscată în laptele cald. Laşi amestecul 10 minute la loc cald. Ulterior, adaugi sarea şi făina cernută. La final, pui ouăle bătute cu zahărul pudră şi untul moale. Aluatul obţinut îl acoperi cu un prosop şi-l laşi la loc cald.
Pentru umplutură, pui ciocolata să se topească pe baie de aburi. Adaugi zahărul, untul, pudra de cacao şi nucile sfărâmate. Amestecul îl laşi să dea în clocot, apoi îl iei de pe foc şi îl ţii să se răcească pe baie de aburi.
Dacă aluatul şi-a dublat volumul, îl poţi întinde pe masa presărată cu făină. Îl împarţi în două, iar fiecare parte o umpli cu crema de ciocolată cu nuci. Rulezi ambele bucăţi, apoi le împleteşti şi le aşezi într-o tavă tapetată. Înainte să dai cozonacul la cuptorul încins, îl ungi cu gălbenuşul bătut. Îl laşi să se coacă 50 de minute sau până când trece testul scobitorii.