Cozmin Guşă, despre vizita la Bucureşti a Patriarhului Kiril: Un eveniment plin de semnificaţii
„Semnificaţia vizitei la Bucureşti a Patriarhul Kiril poate avea diverse valenţe. Pentru credincioşii ortodocşi, atât de numeroşi în România, va fi un soi de revelaţie culturală pentru că discuţiile din jurul acestei întâlniri care se va petrece, vor fi unele panortodoxe, care vor da ocazia de fel de fel de lămuriri, adică ce ne apropie şi ce ne desparte de bisericile ortodoxe de rit răsăritean, care este istoria noastră comună şi ce se poate întâmpla în continuare. Din acest unghi, pentru credincioşii ortodocşi din România va fi un moment foarte interesant de dezbatere. Sigur, cu pro şi contra. Dar e o încercare pe care, în ultimii zeci de ani, ortodocşii, sau cei care studiază acest fenomen, nu au avut-o”, a explicat Cozmin Guşă.
„Pentru analiştii de geopolitică, cum sunt şi eu şi mai sunt şi alţii, este un eveniment plin de semnificaţii, pentru că Patriarhul Kiril este partenerul cvasi-instituţional al preşedinţiei ruse, iar el personal este partenerul lui Vladimir Putin, care l-a propulsat în această funcţie. Sunt doi oameni de vârste apropiate, care provin din acelaşi loc, din Leningrad, actualul Sankt Petersburg, din aceeaşi structură, structura fostului KGB. Patriarhul Kiril chiar îl imită pe anumite linii pe Vladimir Putin, iar dacă preşedintele Rusiei face judo, Patriarhul Kiril schiază sau se dă cu maşini de mare viteză. Aici avem un patriarh care vrea să câştige simpatia şi a celor foarte activi, nu doar a celor fervenţi religios. E clar că el va marca la fel cum a marcat, la un nivel mult mai mare, acum un an în februarie 2016, prin întâlnirea cu Papa Francisc de la Havana, care a avut, de asemenea, nenumărate consecinţe cel puţin pe planul populaţiei din America de sud care altfel a privit fenomenul ortodox”, a afirmat consultantul politic.
Conform acestuia, trebuie să înţelegem că este o vizită care nu a venit de niciunde, este o vizită care se înscrie în contextul schimbărilor accelerate pe care noi tot nu vrem să înţelegem la nivel de politicieni (ei nu bagă în seamă aceste vizite).
„Sunt câţiva analişti care o înţeleg, dar destul de puţini. În România, politicienii se prefac că nu o înţeleg. Ei nu înţeleg că lumea se schimbă atât de rapid. Ei nu bagă în seamă asemenea vizite religioase de mare magnitudine. Trebuie studiat felul în care vizita dintre Kiril şi Papa Francisc a modificat diverse discuţii. Trebuie studiat felul în care discuţiile dintre Kiril şi Papa Francisc au decis vizita papei la Moscova, care s-a negociat în forma ei finală nu mai de parte de acum o lună şi jumătate. Astea sunt lucruri care contează foarte mult”, a continuat Cozmin Guşă.
De asemenea, potrivit consultantului politic, mai apoi, trebuie văzut felul în care Kiril încurajează ortodocsismul în China.
„Ortodoxia este încurajată în China. Ne gândim la cea mai mare concentrare de populaţie naţională, cea mai mare ţară din lume ca număr de populaţie, şi acolo, patriarhul Kiril are strategiile separate de ceea ce face în Europa. Dacă vrem o concluzie, vedem cum încet încet bisericile tradiţionale, prin forţa dată de religie şi numărul de credincioşi, şi-au dat mâna, apropo de biserica catolică şi biserica ortodoxă, şi au fel de fel de strategii ca să se impună din nou în faţa curentelor de tip neoprotestant, care au dominat o perioadă în capitalism, în special în partea vestică a Europei. Este o luptă de putere, pentru că cineva ca patriarhul Kiril este ombilical legat de Vladimir Putin, din punct de vedere instituţional, cât şi la nivel personal”, a mai spus Cozmin Guşă.