Costel Geambașu a murit la 67 de ani. Artiștii sunt în doliu

De: Cancan
Publicat: 25/08/2018 | 09:40

Lumea muzicii din România a mai pierdut un artist consacrat. Costel Geambașu, solistul și fondatorul formației “Odeon”, a murit la vârsta de 67 de ani. Vestea tristă s-a răspândit extrem de repede în această noapte, iar cei care l-au cunoscut sunt în stare de șoc, nu le vine să creadă că îndrăgitul cântăreț nu mai este printre noi.

Costel Geambașu a murit la vârsta de 67 de ani

Deocamdată, nu se știe cauza morții, însă, un apropiat a scris într-un mesaj că era suferind, fără să facă referire la numele bolii care l-a chinuit. La aflarea anunțului devastator, mai mulți colegi de breaslă au izbucnit în lacrimi. Costel Geambașu s-a născut pe data de 18 ianuarie 1951, în satul Smârdan, județul Buzău.

El a făcut parte din “Odeon”, formație românească de muzică de petrecere cu instrumente moderne electronice, înființată undeva în 1982 la Buzău. Pe atunci, Costel Geambasu avea 26 de ani, impreuna cu prietenul sau, Nelu Nicolae, au pus bazele trupei care avea sa faca istorie. Totul a pornit de la un sfat primit din partea marelui Gil Dobrica, care le-a spus sa se apuce de treaba, conform pro2.ro.

La scurt timp de la lansare, “Odeon” a devenit cea mai faimoasa trupa. Primul hit, “Trenul Vietii”, a fost inregistrat la un restaurant, pe o banda magnetica. Au urmat apoi numai hituri, iar in 1984 au iesit pe piata primele casete. Muzica artiștilor a ajuns si la urechile lui Nicu Ceausescu, fiul conducatorului din epoca de aur a devenit unul dintre cei mai mari fani ai formației “Odeon”.

Mesaje emoționante în memoria lui Costel Geambașu

“Stimați colegi, vă anunț cu mare durere în suflet… solistul și fondatorul vestitei formații «Odeon»… Costel Geambașu… a încetat din viață. Dumnezeu să-l odihnească în pace…????. Trenul vieții s-a oprit…??? – ”, “R.I.P. A murit cel mai mare lăutar buzoian din toate timpurile. Odihnă veșnică, maestre Costel Geambașu!”, “Dragilor, aproape oricine din această țară a auzit de buzoianul celebru Costel Geambașu și a lui trupă de petrecere, Odeon. Astăzi, bunul și suferindul nostru trubadur a decis că trebuie să urce în trenul vieții definitiv! Nu te vom uita niciodată! Poate acolo sus să îți țină companie Tom Degețel, Cenușăreașa, Albă ca Zădada și toate poveștile tale muzicale din trecut! Odihnă veșnică, Maestre!” sunt trei dintre mesajele celor care l-au cunoscut pe regretatul artist.

Costel Geambașu, o viață dedicată muzicii

Alături de Azur și Generic, Odeon este unul dintre primele grupuri care au contribuit la apariția muzicii de petrecere și pahar modernă, folosind ca sursă de inspirație muzica pop din țările balcanice și clasică lăutărească din România.

Printre cele mai cunoscute piese interpretate de grupul Odeon se numără Trenul vieții, compoziție proprie (1984), Cenușareasa (1984), Cunoșteam Iubirea (1986), Copil De Suflet (1987) și Din prima zi când te-am văzut (1987) adaptare liberă a sârbei „Ne-am despărțit”.

Piesele „America-i departe” (1984) și „Mavi mavi” (1986, preluare după turcul İbrahim Tatlıses) sunt dintre primele care folosesc un ritm de turcească macedonească în afara contextului muzicii lăutărești. Versurile cântecelor sunt în limbile română, dar ocazional și în alte limbi (greacă, aromână, turcă).

https://www.youtube.com/watch?v=qq-aP5ksL14