Costel Corduneanu, subofițer cu privilegii post-mortem! ”Stăpânul Moldovei” avea dreptul să fie înmormântat cu onoruri militare + De ce a renunțat familia, de fapt

Publicat: 21/04/2024 | 11:55

Vineri, 19 aprilie, Costel Corduneanu, unul dintre cei mai temuți interlopi din România, a fost condus pe ultimul drum. Înmormântarea celui supranumit „Stăpânul Moldovei” a fost una fastuoasă și putea avea loc și cu onoruri militare, căci interlopul avea acest drept, în virtutea gradului de subofițer obținut în urma unor realizări sportive din tinerețe. De ce a renunțat familia la această procedură?

Costel Corduneanu, temutul interlop din Iași și lider al clanului cu același nume, a fost condus pe ultimul drum în data de 19 aprilie. După ce a făcut turul orașului, cortegiul funerar a ajuns la Cimitirul Eternitatea, acolo unde interlopul își va dormi somnul de veci. Înmormântarea a fost una grandioasă, însă au lipsit onorurile militare.

(CITEȘTE ȘI: SICRIUL CU TRUPUL NEÎNSUFLEȚIT AL LUI COSTEL CORDUNEANU A FOST DESCHIS ÎNAINTE SĂ FIE BĂGAT ÎN GROAPĂ. IREAL CE S-A ÎNTÂMPLAT IMEDIAT DUPĂ: „TOATĂ LUMEA SĂ OPREASCĂ TELEFOANELE!”)

Costel Corduneanu putea beneficia de onoruri militare

Liderul interlop Costel Corduneanu avea dreptul la onoruri militare din partea statului român, în virtutea gradului de subofițer obținut în urma unor realizări sportive din tinerețe. Acesta a reprezentat România la disciplina sportivă lupte libere în cadrul olimpiadelor de la Barcelona – 1992 (locul 9) și din Atlanta – 1996 (locul 14).

De asemenea, în paralel, Costel Corduneanu a fost angajat cu grad de subofiţer în cadrul cluburilor Steaua București şi Dinamo Braşov, de unde s-a retras în 2002. Astfel, chiar dacă în ultimele decenii numele bărbatului a fost implicat în mai multe acțiuni în afara legii, interlopul a rămas subofițer în cadrul MAI până la sfârșitul vieții, fapt ce îi garanta o înmormântare cu onoruri militare.

În urmă cu mai mulți ani, Costel Corduneanu ar fi putut pierde acest privilegiu, atunci când a fost condamnat la închisoare, însă oamenii legii au decis să nu îl retragă. Mai exact, conform legii, condamnarea la închisoare poate atrage degradarea militară. Însă, condiția este ca procurorul de caz să ceară această pedeapsă complementară.

Dar în sentința definitivă din 2020 care-l privește pe Costel Corduneanu nu se face referire la acest aspect. Procurorii au ignorant această speță și nu au solicitat instanței pedeapsa complementară a degradării militare. În consecință, interlopul din Iași avea dreptul să fie înmormântat cu onoruri militare, la cererea familiei și cu aprobarea MAI.

Familia a renunțat la onorurile militare

Întorcându-ne la ce spune legea, trebuie punctat că nu beneficiază de funeralii cu onoruri:

  • personalul decedat ca urmare a săvârşirii unor infracţiuni, dacă există această certitudine;
  • personalul decedat ca urmare a sinuciderii, dacă există această certitudine;
  • personalul care a suferit o condamnare cu pedeapsa complementară a degradării militare.

Cele trei situații nu se aplică în cazul lui Costel Corduneanu, care a decedat pe patul de spital, din cauza unor probleme de sănătate.

Astfel, pentru ca „Stăpânul Moldovei” să fie înmormântat cu onoruri militare era nevoie doar de o cerere din partea familiei. Însă, această cerere nu a fost completată, căci familia lui Costel Corduneanu a decis să renunțe la onorurile militare și a preferat în loc o înmormântare grandioasă, în stilul caracteristic.

(VEZI ȘI: MARELE ABSENT DE LA ÎNMORMÂNTAREA LUI COSTEL CORDUNEANU. TOȚI S-AU MIRAT CĂ NU L-AU VĂZUT: ”DACĂ ERA ÎN BUCUREȘTI, POATE PUTEAM SĂ FUG JUMĂTATE DE ORĂ”)