Războiul din Ucraina naște adevărate drame, situații cumplite întâmplându-se în ţara vecină României. Doi voluntari ucraineni ai Crucii Roșii, luați prizonieri de ruși, au povestit coșmarul prin care au trecut. Trei săptămâni au fost ținuți în frig și mizerie și au fost bătuți și plimbați cu camioanele între mai multe centre de detenție din Belarus și Rusia.
Cei doi voluntari ai Crucii Roșii au povestit că au fost ținuți împreună cu alte zeci de prizonieri, cu mâinile legate, pe podeaua rece de beton a unei fabrici. Se întâmpla în luna martie, când afară încă era ger.
” M-au arestat, mi-au acoperit ochii, adică mi-au tras o pălărie pe ochi și au legat-o cu bandă scotch, apoi mi-au legat mâinile cu legături de plastic, de parcă eram un terorist. Apoi m-au adus aici. În timpul interogatoriului auzeam vocile celorlalți captivi. Mai aduseseră patru. Când m-au arestat purtam uniforma Crucii Roșii. În primele 24 de ore am dormit direct pe podeaua de ciment. Temperatura dinăuntru era de 10, 12 grade maximum. Tremuram cu toții din cauza curentului și asta, împreună cu bătaia din timpul interogatoriului, le-a picat numai bine rușilor.
VEZI ȘI: FINLANDA SE PREGĂTEȘTE DE RĂBOI. MOTIVUL PENTRU CARE MII DE OAMENI ÎNVAȚĂ SĂ FOLOSEASCĂ ARMELE
Una dintre dorințele pe când eram întemnițat era ca, atunci când voi fi eliberat, și eram sută la sută sigur că voi fi, să strig lumii întregi că acești ticăloși trebuie prinși, băgați în găuri asemănătoare și tratați ca niște mărfuri, așa cum au făcut ei cu noi. Dar mai târziu m-am liniştit. Pentru că nu sunt ca ei. Nu vreau să fiu ca ei. Ar trebui pedepsiți într-un mod civilizat.”, a povestit Volodimir Hropun, relatează digi24.ro.
”Mai întâi am fost în regiunea Briansk (în Rusia, n.r.), la centrul de detenție numărul 2 din Novozibkov, apoi ne-au dus la Belbek (Crimeea, n.r.) și la Rostov-pe-Don. Pe tot parcursul, de la început și până la sfârșit, am locuit în corturi pe care femeile prizoniere trebuiau să le încălzească singure. Spațiile de acolo semănau cu niște celule, noi dormeam pe podea, era doar o bancă și un coș de gunoi pentru fumători și care era și pentru urinat.
Mai întâi a trebuit să mă dezbrac. Eram goală. Apoi mi-au făcut fotografii cu cicatricile, am câteva, mi le-au descris. Apoi au turnat apă peste mine și m-au bătut. În arest mi-au spus că nu le mai sunt de folos, că au primit de la mine toate informațiile pe care le-au vrut și că pot să mă elibereze. Dar înainte de asta îmi spuneau că voi fi trimisă tocmai în Siberia, să lucrez acolo la tăiat de lemne.
CITEȘTE ȘI: JOE BIDEN, DESPRE RĂZBOIUL DIN UCRAINA: ”L-AM NUMIT GENOCID”
Trei săptămâni au fost prizonieri la ruși. Au fost eliberați împreună cu alți 24 oameni, într-un schimb de prizonieri pe 9 aprilie.Când m-am întors acasă, am făcut un control medical. Acum port un corset ortopedic, iar în fiecare dimineață și seară primesc injecții cu analgezice. Acei cetățeni ai Federației Ruse, orcii care se numesc eliberatori, nu m-au înfrânt.”, a povestit Iulia Ivannikova-Katsemon.
Trei săptămâni au fost prizonieri la ruși. Au fost eliberați împreună cu alți 24 oameni, într-un schimb de prizonieri pe 9 aprilie.
Sursa foto: Captura digi24