Cancerul de sân, numit şi cancer mamar, este o tumoră malignă care apare la nivelul glandelor mamare. Există mai multe tipuri de cancer de sân, marea majoritate a acestora fiind carcinoame ductale sau lobulare.
Cancerul de sân apare în marea majoritate a cazurilor la femei. Bărbaţii pot fi afectaţi dar mult mai rar. Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer la femei.
În România, incidenţa cancerului de sân la femei s-a dublat în ultimele două decenii. Peste 50% din cazuri sunt depistate în stadiile avansate ale bolii.
O echipă de oameni au realizat un proiect intitulat „The Scar Project”, care are menirea să sensibilizeze omenirea cu privire la aceasta boală cumplită.
Fotograful de modă David Jay a realizat o serie de portrete femeilor care au supravieţuit luptei cu această maladie. Mai mult, proiectul vrea să atragă atenţia faptului ca această boală poate fi depistată din timp, iar urmările pot fi mult mai blânde.
Tratamentul chirurgical poate să includă:
Chirurgia conservatoare de organ (îndepărtează tumora şi ţesutul din jurul ei dar păstrează restul sânului);
Mastectomia (îndepărtează şi ţesutul sănătos al sânului împreună cu tumora);
Excizia ganglionului santinelă (primul nodul limfatic spre care se drenează limfa din sânul afectat)
Limfadenectomie axilară (îndepărtarea unui număr mai mic sau mai mare de noduli limfatici din axilă).
Reconstrucţia mamară, atunci când este posibilă şi dorită de pacientă, îmbunătăţeşte calitatea vieţii. Reconstrucţia mamară poate fi imediată (în aceeaşi şedinţă operatorie cu mastectomia) sau tardivă (la mai mult timp de la terminarea tratamentului oncologic).
G.C.