Coronavirus România, 19 aprilie 2021. Cât de mult a crescut bilanțul deceselor. Din păcate, noua tulpină de virus din India a ajuns în Marea Britanie
Oficialii de la Grupul de Comunicare Strategică (GCS) au anunțat azi, după ora 13:00, noul bilanț al deceselor de coronavirus în România: 26.381 de persoane au pierdut lupta la viață după ce au fost diagnosticate cu infecția cumplită. Și de peste hotare vin vești delicate: noua tulpină de virus din India a ajuns în Marea Britanie!
Bilanțul deceselor de COVID-19 în România, 19 aprilie 2021
În intervalul 18.04.2021 (10:00) – 19.04.2021 (10:00) au fost raportate 149 de decese (91 bărbați și 58 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dolj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Mehedinți, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Ilfov și Municipiul București, conform stirioficiale.ro..
Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 4 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 13 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 31 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 53 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 47 decese la categoria de peste 80 de ani.
147 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.510. Dintre acestea, 1.448 sunt internate la ATI.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 7.130.619 teste RT-PCR și 783.924 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 6.484 de teste RT-PCR (4.277 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.207 la cerere) și 5.431 de teste rapide antigenice.
Pe teritoriul României, 50.090 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 12.615 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 43.665 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 117 persoane.
Noua tulpină de COVID-19 din India a ajuns în Marea Britanie
Institutul Public de Sănătate a anunțat că 77 de cazuri ale acestei noi variante, numită B1617, au fost depistate – 73 în Anglia și patru, în Scoția. Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford, a explicat cât de periculoasă este această nouă variantă de virus și cât de importantă este vaccinarea care și-a dovedit eficiența mai ales în prevenirea cazurilor grave, indiferent de ce mutație au fost provocate.
“Ce face această tulpină detectată în India este că ambele mutații, ambele modificări, fie ele mici, au avut loc în proteina Spike care este responsabilă de atașarea virusului de celulele noastre și de infecție.
În India există la ora actuală un număr foarte mare de cazuri, potențial atribuite acestei noi tulpini care pare să fie mult mai infecțioasă și totodată îngrijorarea noastră este față de faptul că proteina Spike în această tulpină nouă are două modificări care pot influența eficiența vaccinurilor.
Dar sigur că acest lucru trebuie testat, trebuie să vedem cât de bine răspunde sistemul nostru imunitar în urma vaccinării și în urma infecției cu altă tulpină pentru a evalua cât de mult a influențat această dublă mutație eficacitatea răspunsului nostru imunitar.
Eu sunt totuși optimist că ambele mutații sunt în cadrul proteinei Spike, dar totuși restul proteinei rămâne funcțională și sunt convins că un răspuns imunitar mai puțin eficient tot va suficient de bun ca să protejeze față de simptomatologia severă cauzată de infecția cu această nouă tulpină.
De altfel, a fost demonstrat și față de restul tulpinilor față de a căror infecție simptomatică vaccinurile ar fi avut o eficacitate mai redusă, dar față de infecția simptomatică severă, față de cazurile severe de Covid-19 vaccinurile au rămas eficiente și sper că acesta va fi cazul și față de această nouă tulpină”, a declarat Ștefan Dascălu la RFI, relatează digi24.ro.
Descoperă și: Sfaturi pentru românii care vor să călătorească în Grecia. Lockdown-ul rămâne în vigoare
Criza epidemiologică, la nivel mondial
Cele mai noi date privind pandemia de coronavirus la nivel mondial arată că există 142.059.494 de persoane care au contractat temuta boală, iar 3.034.222 au pierdut lupta la viață, conform worldometers.info. Oficialii din cadrul OMS au anunțat că 120.623.683 de victime ale virusului SARS-CoV-2 s-au vindecat. SUA, India, Brazilia, Franța, Rusia, UK, Turcia, Italia, Spania, Germania, Polonia, Argentina, Columbia, Mexic și Iran sunt cele mai afectate state de criza epidemiologică.
Sursa foto simbol: pixabay.com/ro