Epidemia mondială de coronavirus a venit ca un fulger și se răspândește tot mai mult, de la o zi la alta. Specialiștii au răspuns la cele mai comune întrebări legate de Covid-19 și au explicat cum anume putem stopa răspândirea virusului, dar și care sunt cele mai multe greșeli pe care le facem, greșeli care duc la multiplicarea cazurilor de infectare.
Ce putem face, pentru a încetini sau chiar stopa răspândirea coronavirusului? Ei bine, specialiștii au oferit răspunsul la aceste întrebări și, mai mult de atât, prin intermediul unor modele matematice, au explicat cum se răspândește o epidemie.
Astfel, autoritățile susțin că dacă oamenii respectă distanțarea socială și iau contact cu foarte puține persoane sau chiar stopează orice contact, răspândirea virusului ar putea fi încetinită și, la un moment dat, oprită. Cu toate acestea, riscul de infectare creștea atunci când oamenii se avântă în locuri aglomerate, precum piețe sau supermarketuri, căci atunci sunt mult mai expuși riscului infectării.
De asemenea, riscul de infectare poate crește și atunci când o persoană aflată în izolare, infectată cu Covid-19 nu respectă această izolare și, din cauza faptului că este asimptomatică, se afișează în societate și infectează și alte persoane.
Prin intermediul unor modele matematice „SIR” de simulare, specialiștii au împărțit populația în trei categorii: cei sensibili la boală (S), cei care s-au infectat (I) și cei și s-au făcut bine sau au murit (R, „rezolvați”), notează digi24.ro. Fiecare moment petrecut de o persoană sensibilă la boală într-o rază de infectare reprezintă modalitatea prin care aceasta se poate infecta. Așadar, pentru a încetini și, într-un final, pentru a stopa epidemia de coronavirus, cel mai bine este să aplicăm distanțarea socială și să ținem cont de măsurile impuse de organele competente, rămânând acasă.