Cum ar fi putut să se salveze Cornelia Catanga. Alegerea care, cel mai probabil, a costat-o totul
Interpreta de muzică lăutărească Cornelia Catanga a murit, vineri dimineață, răpusă de noul coronavirus. Se pare că artista ar fi fost bolnavă de mai bine de o săptămână până ca ambulanța să intervină.
Potrivit surselor medicale, citate de observatornews.ro, au declarat că aceasta nu a vrut să fie transportată la spital și că echipajul din ambulanță ar fi încercat din greu să o convingă, mai bine de 2 ore.
-Trebuie să mergeți la spital.
-Nu, nu vreau.
-Testul a ieșit negativ, dar sigur acolo veți avea parte de îngrijiri mai bune. Haideți, vă rog.
-Nu am COVID. Nu vreau la spital…
Citește și: Cum ar fi putut să se salveze Cornelia Catanga. Alegerea care, cel mai probabil, a costat-o totul
Până la urmă, artista a acceptat după ce partenerul ei de viață, Aurel Pădureanu, a reușit să o convingă. Din păcate, vedeta de muzică lăutărească a ajuns prea târziu și a fost răpusă de virusul imprevizibil.
A ajuns conștientă când a ajuns la spital
Atunci când a ajuns la Spitalul Universitar, Cornelia Catanga mai respira ar fi fost conștientă, dar a intrat rapid în stop cardio-respirator la scurt timp după aceea.
Medicii au încercat să o resusciteze pe artistă, dar nu s-a mai putut face nimic. Plămânii i-au fost afectați în proporție de 90%. Specialiştii trag din nou un semnal de alarmă şi spun că este esenţial să cerem ajutor încă de la primele semne ale bolii.
Cine a fost Cornelia Catanga
Cornelia Catanga s-a născut în anul 1958, în satul Zeletin, județul Buzău și este nepoata violonistei Maricica Catanga. În 1964, Cornelia începe să cânte la acordeon, iar în 1966 cânta pentru prima dată pe scenă, la balul comunei Valea Plopului (jud. Prahova).
Din 1967, solistă întreține atmosfera evenimentelor speciale la care este invitată, precum nunți, botezuri și petreceri.
Catanga face primul pas spre celebritate în anul 1969, după ce participa la o preselecție la Casă de Creație din Buzău. Aici este descoperită de Doina Badea cu care colaborează un an, că solist instrumentist (acordeon) în cadrul formație acesteia de turneu.
În 1971 cânta pentru prima dată alături de Toni Iordache, iar în perioada 1972 — 1978 începe să cânte la nunți alături de Nicolae Florian și Marin Năsturică.
În 1979, Catanga cânta pentru scurt timp alături de Romică Puceanu, iar în 1985 are primul spectacol la Sala Polivalentă (spectacol de comedie cu momente muzicale, alături de Stela Popescu și Alexandru Arșinel).
Din 1986 încep turneele în străînătate (în special Israel, dar și Berlin) iar primul LP îl lansează în 1989, acompaniată de orchestra lui Ion Onoriu.
După 1995 înregistrează colaborări cu Sfinx Experience, Nicu Constantin și Loredana Groza, dar continuând colaborările și cu Nicolae Nițescu, Florica Roșioru etc.
Nu rata: Drama care a măcinat-o pe Cornelia Catanga. Regretata artistă a avut sufletul sfâșiat de durere