Corectia dintilor cu aparat
Ionela Chircu Dintii strambi si inghesuiti sau cu distante anormale intre ei strica frumusetea infatisarii. Potrivit statisticilor, unul din doi adolescenti romani are nevoie de aparat dentar, iar stomatologii recomanda purtarea aparatului pentru corectie. Pentru tinerii pretentiosi se comercializeaza aparatele dentare din aur, batute cu pietre pretioase Aparatele dentare colorate sunt pe gustul copiilor, iar acestia se acomodeaza mai usor cu aspectul lor Acest aparat este aproape invizibil si este recomandat celor care au o viata sociala foarte activa
Care sunt cele mai bune aparate?
Cel mai frecvent utilizat de cabinetele de specialitate este aparatul metalic. Este cel mai ieftin, insa, dupa cum se plang unii pacienti, confera danturii un aspect neplacut in perioada in care este purtat. Bucatile de metal care fixeaza fiecare dinte sunt legate intre ele cu un arc metalic si sunt prinse de acesta cu niste ligaturi. Poti opta pentru ligaturi colorate sau placate cu aur. Datorita aspectului discret este de preferat aparatul dentar ceramic. Placutele lui au culoarea dintilor si doar arcul de legatura se va putea vedea. Din punct de vedere estetic, cel mai bun se dovedeste a fi aparatul lingual. Pentru ca se fixeaza pe partea din dos a dintilor, acesta nu se vede. Pe langa faptul ca este scump, el ingreuneaza vorbirea. In plus, este destul de greu de gasit un specialist in ortodontie care aplica un astfel de aparat, pentru ca montarea lui necesita o pregatire speciala. Cel mai scump si cel mai greu de gasit este aparatul insivalign. El este, de fapt, un mulaj de plastic transparent si acopera complet dintii. Oricum, aparatul insivalign se aplica doar in cazul unor deviatii dentare usoare.
De ce este bine sa porti aparat dentar?
Tratamentul este important nu numai din motive estetice, ci si medicale. Dintii strambi si inghesuiti pot duce in timp la parodontoza, o afectiune grava, care consta in retractia gingiilor si descoperirea pronuntata a dintilor, ne-a spus dr. Maria Radulescu, medic stomatolog.
Cat te costa?
Pretul unei lucrari difera de la un pacient la altul si este stabilit de medic doar dupa ce a investigat clinic cazul. Se tine cont de gravitatea problemei si de varsta pacientului. Oricum, tratamentul este destul de costisitor. Costul aparatelor metalice fixe ajunge la 550 de euro, cel al aparatelor ceramice ajunge la 800 de euro, iar cel al unui aparat lingual sau invizibil ajunge la 2.000 de euro, ne-a mai spus dr. Radulescu.