Procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Maramureş împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş și Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca, au făcut opt percheziţii în oraşul Vişeu de Sus şi în comuna Leordina, din județul Maramureş. Cauza a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori şi lipsire de libertate în mod ilegal. (VEZI ȘI: CETĂȚEAN BRITANIC URMĂRIT PENTRU TRAFIC DE MINORI, PRINS ÎNTR-O LOCALITATE DIN JUDEȚUL ARAD)
„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2014 – august 2019, un număr de opt suspecţi, dintre care doi cetăţeni germani, soţ şi soţie, au constituit un grup infracțional organizat care a avut ca principal scop traficarea pe raza județului Maramureş, a mai multor tineri de naţionalitate germană, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, sub paravanul desfăşurării unor activităţi autorizate de servicii educative ce vizau recuperarea şi reintegrarea socială a acestora, în baza unor programe şi proiecte derulate şi coordonate de către cei doi suspecţi de naţionalitate germană”, arată reprezentanții DIICOT.
În realitate, tinerii au fost lipsiți de libertate, li s-a interzis să comunice cu familiile din Germania ori cu alte persoane sau autorități române. Sub pretextul unui așa-zis „program de reeducare”, copiii erau obligați să muncească până la epuizare în gospodăriile unor localnici aflați în anturajul cetățeanului german, care, de altfel, a și conceput acel „program de reducare”. Minorii, mai arată documentul făcut public de DIICOT, au fost supuși unor munci peste capacitățile lor, practicându-se asupra lor metode umilitoare, degradante, au fost ținuți, efectiv, în stare de sclavie, agresați și amenințați.
„În acest mod tinerilor le-a fost creată o puternică stare de temere şi chiar de traumă ca urmare a bătăilor repetate, privării de hrană, lipsirii de libertate prin închiderea într-un aşa-zis «arest», exercitării unor manopere medicale intruzive împotriva voinţei lor, ţinerii deliberate a minorilor în ger şi în frig sau în ploaie etc. – toate cu titlu de «pedeapsă» menită să «educe» comportamentul copiilor. Unii dintre minori au avut chiar intenţii suicidale din cauza acestui regim”, precizează anchetatorii.
Aşa-zisul program social (finanţat de către statul german) fondat şi coordonat de către suspectul de naţionalitate germană este reprezentat de serviciul social intitulat „Projekt Maramureş”, al cărui furnizor acreditat este o asociaţie cu sediul în municipiul Baia Mare, jud. Maramureş, din datele deţinute până la acest moment rezultând că aceasta are doar un rol formal în derularea proiectului respectiv, care a primit licenţă de funcţionare din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice din România, valabilă pentru o perioadă de 5 ani în intervalul 01.02.2016 – 01.02.2021. (CITEȘTE AICI: “NU MAI ȚINE LINIA OCUPATĂ” A APĂRUT DISCUȚIA TELEFONICĂ DINTRE ALEXANDRA DIN CARACAL ȘI POLIȚISTUL CARE A PRELUAT APELUL DE LA OPERATORUL STS)
În programele oficiale ale acestui proiect sunt prevăzute în scop de reabilitare o multitudine de activităţi recreative, menite să stimuleze dorinţa de linişte şi de integrare a tinerilor, de regulă în mijlocul naturii, beneficiind de educaţie multidisciplinară prin intermediul unor specialişti în pedagogie, psihologie şi diverse activităţi lucrative.
În realitate, victimele au fost excluse de la orice formă de continuare a studiilor, le-au fost întrerupte tratamentele medicale pe care le aveau prescrise ca terapie, li s-au confiscat actele de identitate, bunurile personale (în principal cele care ar facilita posibilitatea de comunicare cu lumea exterioară) şi au fost supuşi metodelor dure şi brutale de aşa-zisă re-educare, adoptate de către suspect şi persoanele din anturajul său, în baza ideilor promovate de acesta cu privire la conceptul de educaţie, mai arată procurorii DIICOT.
„Din cercetările efectuate în cauză există date şi indicii despre faptul că fondurile băneşti asigurate de statul german pentru finanţarea activităţii acestui proiect sunt deturnate în mare parte de la scopul dedicat şi sunt însuşite de către membrii grupului, prin mai multe metode ilicite practicate pentru a asigura o aparenţă de legalitate.
Menţionăm faptul că, o parte dintre minorii abuzați au fost identificați și încredinţaţi spre instituţionalizare temporară, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Maramureş”, susțin procurorii.
Dosarul înregistrat la DIICOT Maramureș a fost preluat de către D.I.I.C.O.T – Structura Centrală – Secția de Combatere a Criminalității Organizate.
Cu nu mai puțin de 13 ani în urmă, presa locală relata despre un abuz asupra unui minor chiar din acest caz. Potrivit vasiledale.ro, un copil din centrul respectiv de reeducare a reușit să evadeze și a ajuns în Baia Mare, unde a fost găsit de un bărbat, care a avut grijă de el și i-a făcut publică povestea.
„Copilul neamț a spus că se numește Beniamin și că a fost adus în Maramureș încă de anul trecut. De atunci, a trăit într-o casă izolată aflatăîn cătunul Valea Vinului, aparținător de orașul Vișeu de Sus, împreună cu alți tineri germani. O vreme a fost trimis să lucreze în gospodăria unei familii din comuna Ieud. Au fost puținele momente în care a putut să ia contact cu lumea, pentru că, în rest, a fost nevoit să stea departe,într-un loc uitat de Dumnezeu.
Beniamin a povestit că a fost bătut și că a vrut să fugă cât mai departe de Maramureș. Nu este pentru prima dată când încearcă să scape din «închisoarea» sa. A mai avut câteva tentative de evadare, însă de fiecare dată a fost prins și adus înapoi. Ultima dată a ajuns până în vamă la Petea. Le-a spus celor cu care a stat de vorbă că nu mai poate îndura viața de aici și că îți dorește să plece din România cât mai repede. Marți el era însă tot în casa de corecție”, începea articolul care poate fi găsit aici.
Procurorii DIICOT au mai precizat că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
Potrivit Inspectoratului de Poliție al JudețuluiMaramureș, opt bărbați, cu vârste cuprinse între 29 și 61 de ani, sunt bănuiți că ar fi supus minori la munci epuizante, i-ar fi lipsit de libertate și le-ar fi interzis să ia legătura cu familiile, cu alte persoane ori cu autoritățile.
Astăzi, au fost puse în executare nouă mandate de percheziții domiciliare și trei mandate de aducere pentru cei în cauză, doi dintre aceștia fiind cetățeni germani. Totodată, au fost ridicate documente pentru probarea activității infracționale și sume de bani.
În prezent, patru minori și un major au fost încredințați spre instituționalizare temporară D.G.A.S.P.C. Maramureș, urmând a fi clarificată situația tuturor minorilor.