Copacul vecinului îți invadează curtea? Uite ce trebuie să faci

Publicat: 09/10/2024 | 10:48
Sursă foto: Pexels

Este o lege care le dă bătăi de cap unora și îi ajută pe alții. În cazul în care copacul vecinului îți invadează curtea și ție nu-ți convine acest lucru, atunci ai mai multe variante. Întâi de toate, o discuție amicală nu strică! Dacă conversația nu duce nicăieri, iar vecinul nu vrea să taie crengile pomului, atunci poți apela la ce spun autoritățile, scrie Capital.ro. Iată ce prevede legea privind copacii care atârnă în curtea ta!

Sunt multe situațiile în care proprietarul unei case este deranjat de un vecin, care și-a lăsat copacul să crească…prea mult! În cazul în care crengile unui pom îți atârnă în curte, iar vecinul nu face nimic în acest sens, atunci legea vine în ajutorul tău. Sigur că,  discuția amicală este prima variantă în acest sens, dar dacă nu merge pe cale amiabilă poți trece la pasul următor. Adică, să tai tu ramurile copacului.

Potrivit unei legi din Codul Civil din România, proprietarul unui teren poate să-i ceară vecinului să taie ramurile sau rădăcinile unui copac, care depășește granițele proprietății sale. În articolul 613 din Codul Civil este specificat faptul că proprietarul unui teren îi poate solicita vecinului său să înlăture crengile sau rădăcinile care intră pe terenul său.

Ce trebuie să facă proprietarul dacă primește un refuz din partea vecinului său

Dacă răspunsul vecinului este unul negativ, atunci proprietarul terenului poate să înlăture el crengile sau rădăcinile respective. Legea îi permite să recurgă la un astfel de gest, chiar dacă poate fi spre nemulțumirea vecinului său. Doar că, trebuie să ții cont de un lucru! Nu ai voie să intri pe terenul vecinului pentru a face acest lucru. Acest gest ar încălca dreptul la proprietate.

În cazul în care vecinul nu cooperează nici în acest fel, atunci proprietarul poate lua măsuri legale. Primul pas ar fi ca avocatul să trimită notificare scrisă, în care să-i explice întreaga situație și prin care să solicite remedierea acesteia. În notificarea respectivă este bine ca proprietarul să includă și detalii despre disconfortul pe care este nevoit să-l suporte din cauza faptului că vecinul său nu a vrut să ia măsuri în acest sens.

Ce poate face un proprietar dacă vecinul nu cooperează (VEZI AICI CONTINUAREA)