Consumul de oua poate declansa o urticarie acuta
Cristina Vasilescu, 39 de ani – Iasi „Baietelului meu, in varsta de 13 ani, ii apar pe corp niste blande. Acestea ii dau o senzatie de mancarime, i se umfla si i se inroseste pielea, insa, in cateva ore, dispar. Mi-am dat seama ca atunci cand mananca in special capsuni sau oua are aceste reac-tii. Va rog sa-mi spuneti ce alimentatie ar trebui sa evite!” Este vorba despre o urticarie acuta, o afectiune cutanata care se caracterizeaza printr-o erup-tie brusca asupra pielii a unor basicute, insotite de mancarime. Una dintre cele mai frecvente cauze care duc la aparitia acestei stari alergice o reprezinta consumul anumitor alimente. Cel mai bine este sa mergeti cu baie-telul la medic, pentru a putea descoperi cauza care a dus la declansarea acestor reactii. In acest caz, trebuie gasit alimentul care genereaza apari-tia blandelor (denumirea populara folosita pentru eruptiile de natura alergica) si, bineinteles, sa nu se mai consume respectivul produs. Exista multe mezeluri, fructe, dulciuri si condimente care pot cauza urticaria acuta. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt laptele, ouale, carnea tocata, salamul, car-natii, pestele, fructele de mare, citricele, capsunile si ciocolata. Odata aparuta, afectiunea poate fi stopata, pe moment, prin mai multe metode. In primul rand, trebuie evitata caldura, deoarece aceasta poate accelera mancarimea. De asemenea, se vor evita baile fierbinti, incaperile calduroase, consumul de alimente si racoritoare fierbinti. Apoi, se pot aplica direct pe zonele afectate solutii alcoolice mentolate, care racoresc pielea si reduc senzatia de mancarime si, evident, se pot lua medicamente antialergice.