Consumul de cereale previne anumite boli
ADRIANA POPESCU Odata cu venirea sezonului rece, alimentatia incepe sa se schimbe, iar legumele si fructele sunt din ce in ce mai neglijate in favoarea carnii si a preparatelor grase. Pentru a pregati organismul sa faca fata kilogramelor in plus, acumulate mai ales peste iarna, si pentru a preveni o serie de boli cauzate de alimentatia nesanatoasa, precum hipertensiunea, accidentul vascular cerebral sau diabetul, este necesar sa va luati din timp o serie de masuri de protectie alimentara. In acest sens, reprezentantii Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor fac o serie de recomandari: – reduceti consumul branzeturilor grase si al smantanii cu peste 30% grasime, al preparatelor pe baza de carne si al mezelurilor grase; – evitati excesul de grasimi, indreptati-va atentia catre alimentele sarace in lipide si colesterol, dar bogate in glucide, precum produsele de panificatie din faina integrala, cartofii, pastele fainoase, fructele si legumele bogate in fibre celulozice, vitamine si minerale; – la micul dejun, consumati cereale integrale si lapte smantanit. Acestea vor suplini necesarul de calciu fara a creste aportul de grasimi si vor furniza cantitatea optima de fibre; – consumati cel putin un kilogram de fructe intre mese: mere, pere, prune, gutui, pepene sau struguri; – daca nu mai aveti legume in stare naturala, o alegere buna o constituie salatele din legume conservate acasa, de rosii, de vinete, zacusca etc.; – pregatiti o masa de pranz bogata in cereale si legume. Folositi orezul, pastele fainoase, cartofii, varza, conopida, ardeii, fasolea, loboda, spanacul sau radacinoasele asezonate cu leustean, patrunjel sau marar, care sunt bogate in vitamine si fier. Astfel, veti contracara din timp efectele de peste iarna ale alimentelor care abunda in grasimi, reducand considerabil riscul aparitiei bolilor amintite mai sus.