Comunistii au sters-o din istorie si nimeni nu a mai auzit de ea de 42 de ani. CANCAN a gasit-o pe Anca Agemolu la Munchen!
Anca Agemolu este cantareata de muzica usoara din Romania, de origine armeana care a activat in perioada 1950-1970. Ea a interpretat piese ale compozitorilor Henry Mălineanu, Temistocle Popa, Radu Şerban, Ramon Tavernier, Nicolae Kirculescu si multi altii. Artista s-a remarcat printr-un repertoriu de inspiratie jazz si in a doua jumatate a anilor 60 a adoptat o sonoritate rock’n’roll.
Avea o voce calda de mezzosoprana, canta cu un timbru clar. A participat la prima editie a „Cerbului de aur” din anul 1968 unde a reprezentat Romania alaturi de Dan Spataru si Margareta Paslaru. „Am avut sansa sa inaugurez prima editie a festivalului in 1968, alaturi de Anca Agemolu si Dan Spataru am reprezentat Romania. Chiar daca era o atmosfera sarbatoreasca, dar noi eram putin crispati si speriati, era pentru prima oara cand avea loc un festival de o asemenea anvergura” isi amintea acum cativa ani Margareta Paslaru. Prima editia a „Cerbului de aur ” a fost prezentata de Stela Popescu si regretatul Iurie Darie. Artista a participat si la editia a patra a festivalului Mamaia din anul 1966 cu piesele : „Te cheamă dragostea” (N. Kirculescu), „Gîndul meu” (Eugen Teger) şi „Yenka” (Radu Zaharescu). A inregistrat la Radiodifuziunea Romana si la casa de discuri Electrecord, fiind invitata la numeroase emisiuni si a sustinut turnee in tara si strainatate. La inceputul anilor 1970 Anca a fugit din tara si urmele carierei în România au fost şterse, în conformitate cu regulile regimului comunist al vremii. Desi au trecut mai bine de patru decenii, nimeni nu mai stie nimic despre ea. Din informatiile noastre, Anca Agemolu traieste in Munchen, Germania, alaturi de sotul si ful ei de 32 de ani.
Tanarul Roland ii calca pe urma si urmeaza o cariera aflata in stransa legatura cu muzica: are un studio de inregistrari, este compozitor si DJ cunoscut in Munchen. In ceea ce o priveste pe Anca, artista a fost nevoita sa renunte la pasiunea ei pentru muzica. Desi a incercat sa cante, germanii nu au primit-o cu bratele deschise, intrucat nu le cunostea limba.
Ovidiu Maximilian