Comunicat de presă. Semnal de alarmă asupra nivelului taxei clawback

Publicat: 20/10/2019 | 17:21

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România împreună cu Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România, trag un semnal de alarmă asupra nivelului taxei clawback, care a ajuns la un nivel ce nu mai poate fi susținut. Ministerul de Finanţe continuă să considere taxa clawback o sursă de venituri bugetare colectând aceşti bani de la producatorii de medicamente generice, care produc medicamente accesibile ca pret, au peste 20 de fabrici în România și care plătesc, pe lângă taxa clawback şi impozit pe profit, impozit și contribuții sociale pe salarii.

Cea mai mare îngrijorare a producătorilor de medicamente generice este taxa clawback, total injustă și nesustenabilă. Taxa clawback afectează disponibilitatea medicamentelor cu un preț accesibil, precum și capabilităţile de investiţie în România. Din 2015 și pâna în prezent au fost retrase din piață circa 3000 de medicamente, din care peste 2500 sunt medicamente generice, majoritatea sub 30 de RON și fabricate în tară.

România este o țară care are un un buget de medicamente limitat, care a fost ajustat doar în 2018 cu un procent care să acopere inflația, dar în care nu există o preocupare a autorităților pentru optimizare bugetară. Prioritatea Guvernului a fost doar finanțarea inovației. Pacienții au tot dreptul să aibă acces la tratamente inovative, dar totodată au dreptul și la medicamente generice și biosimilare.

‘’La sfârșitul anului 2019 exista un deficit de finanțare pentru medicamente de circa 1,5 mld lei, creat de introducerea, începand din anul 2017 de molecule noi pe listele de compensare fără a se arata sursa de finanțare. Acest deficit va crește cu înca 250 mil lei, prin introducerea celor 17 molecule noi prin sedința de guvern din 14 octombrie. Altfel spus, România cumpară medicamente scumpe fără sa aibă bani pentru asta, în cele din urmă înșelând pacienții. În plus, guvernul obligă fabricile de medicamente din țară să acopere acest deficit de finanțare prin taxa clawback, practică anticoncurențială si antieconomică, care va duce la scoaterea din fabricație a multor medicamente ieftine, a spus Dragoș Damian, Director Executiv PRIMER.

„La un buget trimestrial al medicamentelor de 1.595 milioane RON  și un consum de 2.132,6 milioane de RON avem un deficit de 537,6 milioane de RON. Acest deficit, și orice creștere ulterioara este INTEGRAL acoperită de producatori prin taxa de clawback. 537,6/2.132,6 = 25,21%. Acesta a fost nivelul de clawback raportat de CNAS pentru trimestul al II-lea din 2019. Această valoare include și adaosurile de distribuitori și farmacie, dar este achitată integral de către producatori. De aceea, pentru un medicament ieftin, 25,21% comunicat de CNAS, devine 35,64% din prețul de producător, a spus Adrian Grecu, Președinte APMGR’’.

Dacă se continuă cheltuirea bugetului de medicamente aproape exclusiv pe medicamente inovative, în curând, medicamentele generice – care tratează milioane de pacienți – vor fi scoase din piață și odată cu acestea probabil vom asista și la închiderea unor facilități de producție. Poate că ar fi mai bine dacă Guvernul ar da o Hotărâre prin care să închidă fabricile din România și să renunțe la medicamentele generice, daca ce spunem noi, ca investitori, nu contează.

Având în vedere obligația asigurării spațiului bugetar atunci cand se compensează noi molecule, dorim să înțelegem pe ce bază a decis Guvernul să treacă în data de 14.10.2019 HG-ul 720/2008 care compensează 17 noi molecule.  Includerea în lista de compensate a unui număr de17 produse inovative este necesară, dar statul este cel care trebuie să se asigure că există spatiul bugetar, cu siguranță nu prin creșterea taxei clawback la producătorii de medicamante generice, adică alții decât cei care realizează veniturile.

De asemenea, dorim să înțelegem care au fost considerentele care au condus la plafonarea clawback-ului la 20% pentru contractele de cost-volum decizie aplicată în anul 2018.  Acest discount aplicat la taxa clawback doar pentru contractele cost-volum este total anticoncurențial.

Avem fabrici care produc medicamente importante, critice pentru viața pacienților, care se vând cu un preț mai mic decât costul de producție, și totuși producătorii le mențin pe piață, pentru că nu pot lăsa pacienții fără tratament.

Suntem foarte afectați de aceste măsuri și este total injust să plătim o taxă clawback de 26% din valoarea compensată pentru un consum pe care nu l-am generat. Taxa clawback se aplică la valoarea compensată, care conține și adaosurile de distribuitor și farmacie, astfel având un impact diferit în funcție de prețul medicamentului, adică cu cât este mai mic prețul, cu atât taxa procentuală este mai mare. Astfel, la un medicament generic compensat integral, cu un preț de producător de 5 lei, taxa clawback este de 35%.

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România împreună cu Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România solicită un clawback diferențiat de maxim 10%, plafonat, pentru medicamentele generice și respectarea obligației de asigurare a spațiului bugetar pentru compensarea medicamentelor inovative.

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) -www.apmgr.org- este o organizație non-guvernamentală și indepedentă, care își propune să contribuie în mod activ la îmbunătățirea accesului la tratament farmaceutic pentru pacienții români

Companiile membre APMGR au capacități de producție în București, Târgu Mureș și Constanța unde se produc peste 1.500 de medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice și antialergice, până la produse oncologice. Industria generică locală contribuie cu cca 1,5% la PIB, asigurând peste 8.000 de locuri

de muncă. APMGR este afiliată la Medicines for Europe -www.medicinesforeurope.com- organizația reprezentativă a industriei producătoare de medicamente generice și biosimilare din Europa.

APMGR reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din România: Accord Healthcare, Amring Pharmaceuticals, Alvogen, Dr. Reddy’s, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Krka, Magistra CC, Medochemie, Mylan, Sandoz, Stada, Teva, Zentiva.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din tara: AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, FITERMAN PHARMA, GEDEON-RICHTER, INFOMED FLUIDS, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SA, SLAVIA PHARM, TERAPIA-SUN PHARMA, TIS PHARMACEUTICAL, VIM SPECTRUM, ZENTIVA