Comuna din România în care locuiesc cei mai mulți profesori universitari. În ce județ se află și care este „secretul”

Publicat: 27/01/2024 | 12:32
Satul Petiș - județul Sibiu, are o populație de doar câteva zeci de locuitori/ sursă foto: Wikipedia

În România există un sat în care 5 din cele 20 de case sunt locuite de profesori universitari. Este un loc unic în județul Sibiu, unde un sfert dintre săteni alcătuiesc cea mai mare concentrare de cadre universitare pe cap de locuitor din țară.

Este vorba despre satul Petiș din județul Sibiu. Povestea a luat naștere în urmă cu 33 de ani, în anul 1990. Dionisie Turcu, fost sportiv de performanță și șef al Catedrei de Sport din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, a luat decizia de a se muta de la oraș – în Sibiu locuia la bloc, lângă sediul Miliției, zonă în care s-au tras numeroase focuri de armă la Revoluția din 1989 – la sat, într-un loc liniștit și sigur.

„În aprilie 1990, am luat decizia de a căuta o casă departe de oraș. În Sibiu locuiam la bloc, lângă sediul Miliției, loc în care s-a tras mult la Revoluție. În acea perioadă era un sentiment de nesiguranță și am considerat că este mai bine să ne mutăm într-un loc liniștit și sigur. Primeam vizitele unor colegi de la universitate, iar o parte dintre aceștia s-au arătat încântați de acest sat. Așa se face că am devenit vecin cu familia colegului meu, domnul profesor Stoicescu”, povestește acum Dionisie Turcu.

Citește și: CEA MAI BOGATĂ COMUNĂ DIN ROMÂNIA. VENITURILE LOCALITĂȚII SUNT MAI MARI DECÂT ALE MULTOR ORAȘE DIN ȚARĂ

În satul Periș se află cea mai mare concentrare de cadre universitare pe cap de locuitor din România

Primarul din Șeica Mare, comuna de care aparține administrativ satul Petișul, Nicolae Șușa, declară că sunt multe case abandonate. Între anii 1990-1995, populația satului a scăzut drastic din cauza exodului sașilor în Germania. Locuințele și terenurile au rămas abandonate, unele dintre ele fiind cumpărate de oamenii de la oraș care le-au transformat în case de vacanță. Edilul se mândrește cu faptul că un sfert dintre săteni sunt profesori de învățământ superior.

„Sunt multe case care au fost abandonate, iar altele au fost cumpărate de oameni de la oraș care căutau aerul curat și liniștea. De câțiva ani, Petișul se poate mândri că are cinci familii de profesori universitari. Cum ar veni, un sfert dintre săteni sunt profesori de învățământ superior”, a spus Nicolae Șușa, primarul din Șeica Mare.

Pe lângă locuințele locuite de profesori universitari, în sat există chiar și o familie de intelectuali din București. Se bucură de viața simplă a locului, cresc animale – 4 vaci și 60 de capre și se declară îndrăgostiți de liniștea și aerul curat din Petiș.

„În sat s-a mutat și o familie de intelectuali din București care s-a apucat de crescut animale. Acum au 4 vaci și 60 de capre. Se bucură de viața simplă a acestui sat. Și eu am ajuns să iubesc Petișul. Pur și simplu sunt îndrăgostit de liniștea și aerul lui curat”, a spus profesorul Dionisie Turcu, recent pensionat, și care, anul trecut, a primit „Premiul pentru întreaga activitate” la Gala Sportului Sibian, eveniment organizat de Consiliul Județean Sibiu în cinstea tuturor celor care fac performanță în domeniul sportului, potrivit Observatornews.