Comuna din România cu cei mai longevivi oameni. 10% din locuitori au peste 85 de ani

Publicat: 26/09/2024 | 10:42
Locul din România unde trăiesc cei mai longevivi oameni. Sursă foto: pixabay

Mulți s-au întrebat care este secretul unei vieți lungi, iar asta au vrut să afle și experții Senatului Științific al Fundației Dan Voiculescu, așa că au mers într-un loc special de la noi din țară. Care este comuna din România unde trăiesc cei mai longevivi oameni? 10% din locuitori au deja peste 85 de ani. 

Nu vă mai ținem prea mult în suspans și vă spunem că este vorba despre comuna Pardoși, județul Buzău. Ce date importante au fost obținute în cea de a doua etapă a proiectului „Harta Longevității”?

A ajuns acolo o echipă multidisciplinară, formată din medici, un psiholog, sociolog și antropolog.

Locul din România cu cei mai longevivi oameni

Au fost recoltate, de asemenea, și analize de sânge pentru a detecta indicatorii de longevitate. Puțini sunt cei ce au auzit de comuna Pardoși. Oamenii de acolo au o medie de viață mult mai mare decât în alte zone din România.

„Asta urmărim cu cu efectuare acestor analize, să vedem care este numitorul comun, de ce oamenii aceștia au ajuns la la vârsta aceasta. În plus, efectuăm și un test de genetică pentru vârstă biologică care ne arată intoleranțe alimentare. Care este vârsta biologică vizavi de vârsta cronologică a lor”, a mărturisit Gabriela Voicu, asistentă medicală, potrivit observatornews.ro

Locuitorii din Pardoși sunt mai aproape de natură și au un stil de viață foarte diferit de cel al oamenilor care trăiesc în orașele mari din țară.

„Am fost munciți până… dar și hrăniți, între timpul ăsta am avut vaca cu lapte, am avut oi în curte, păsări, de toate, grădină”, a spus Matilda Ştefan, localnică.

Locul din România unde trăiesc cei mai longevivi oameni. Sursă foto: pixabay

Citește și: Cea mai bună țară din lume unde e bine să trăiești. România este, din păcate, la polul opus

Care ar fi secretul longevității

Specialiștii au ajuns la concluzia că secretul longevității ar consta într-o viață trăită departe de agitație, în liniște. Cu toate acestea, aici joacă un rol esențial și alimentația. Localnicii obișnuiesc să consume mâncare din propria lor gospodărie.

„Ieri, da, am pus mâna pe coasă, i-am tras și cu coasă. Da, n-am cum să stau dacă… Eu încoace am de lucru pe scară”, a mărturisit Călina Chințoiu, localnică.

Chiar dacă au ajuns la o vârstă destul de înaintată, oamenii își fac în continuare treburile casnice și muncesc în fiecare zi.

„Eu, ca sociolog, fac niște interviuri cu ei pentru a vedea contextul mai larg în care trăiesc, stilul de viață, mediul în care și-au desfășurat activitatea, ce fel de activități au avut de-a pe de-a lungul de-a lungul vieții, factorii de consum ce au consumat stil lucruri care intră la stilul de viață”, a declarat Răzvan Dumitru, sociolog.

Pe data de 9 octombrie vor fi prezentate rezultatele proiectului „Harta Longevității în România”, care este derulat la nivelul țării de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

Citește și: Orașul din România în care o garsonieră costă doar 5.500 de euro, în 2024