Compania farmaceutică Moderna anunță că doza booster a vaccinului său crește protecţia împotriva variantei Omicron

De: Cancan
Publicat: 21/12/2021 | 08:43

În urma unor teste de laborator, compania farmaceutică Moderna a anunțat luni faptul că doza 3 de vaccin anti-COVID, doza booster, crește semnificativ nivelul de anticorpi care asigură protecție în fața noii variante Omicron a coronavirusului.

Potrivit rezultatelor anunțate luni de către Moderna, doza booster a vaccinului său – autorizată în prezent în doza redusă de 50 de micrograme – a crescut nivelul de anticorpi de aproximativ 37 de ori.

În acelaşi timp, o doză booster întreagă, 100 µg, crește nivelul anticorpilor neutralizanți împotriva variantei Omicron de aproximativ 83 de ori.

CITEŞTE ŞI: SERUL DEZVOLTAT DE MODERNA, PROMOVAT DE GERMANIA DREPT “ROLLS ROYCE-UL” VACCINURILOR ANTI-COVID. PFIZER/BIONTECH ESTE DOAR “UN MERCEDES”

Mai mult, despre varianta Omicron, Moderna a precizat că este vorba de o tulpină a virusului „îngrijorătoare pentru toţi” şi „înalt contagioasă”, dar a subliniat că doza booster a vaccinului său duce la creşterea nivelurilor de anticorpi neutralizatori şi că lucrează deja la o doză de ranfort specifică împotriva acestei variante.

În faţa vitezei de transmitere a noii variante, compania a precizat că va continua să lucreze la un vaccin specific împotriva Omicron şi că speră să desfăşoare teste clinice la începutul anului viitor.

Cum funcționează vaccinul anti-COVID

Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de administrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani. (VEZI ȘI: ANUNȚUL FĂCUT DE VALERIU GHEORGHIȚĂ: ”PROFESORII NU AU PRIORITATE LA VACCINARE PENTRU DESCHIDEREA ȘCOLILOR PE 8 FEBRUARIE”)

„Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vacinuri este aproximativ aceeaşi. Vaccinul BioNTech Pfyzer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune, încă, măsura în care previn şi infecţia asimptomatică cu virusul Sars-CoV-2. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager.

Acest tip de vaccin învaţă corpul să genereze anticorpi necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiţi să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecţia cu SARS-Cov2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informaţia necesară producerii proteinelor proprii virale, faţă de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpi.

Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile şi nu influenţează în vreun fel ADN -ul celular, având în vedere că nu pătrunde în nucleu”, a precizat Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Sursă foto: Arhivă Cancan