O adevarata comoara a fost gasita si impartita de mai multi muncitori, care lucrau la magistrala de metrou Uranus. Pana acum politia a reusit sa recupere un numar de peste 800 de monezi si o bratara.
In urma investigatiilor efectuate de politistii de investigatii criminale din cadrul Sectiei 3 Politie din Bucuresti, cu sprijinul Directiei de Investigatii Criminale – I.G.P.R., au fost recuperate si predate pentru expertizare Muzeului National de Istorie a Romaniei, la data de 19 aprilie, o bratara si 824 de monede de diferite dimensiuni, cu o vechime probabila ce variaza din epoca romana pana in anul 1942, informeaza Politia Romana. De latfel, potrivit politistilor, unul dintre muncitori a incercat sa amaneteze cateva monede, pentru a face rost de bani.
“La data de 16 aprilie, politistii Biroului de Investigatii Criminale al Sectiei 3 Politie din D.G.P.M.B. au aflat ca, in cursul zilei anterioare, in timpul unor lucrari de excavatie la santierul viitoarei magistrale Uranus din Bucuresti, a fost gasit un vas de ceramic in care se aflau mai multe monede, pe care cei care le-au descoperit le-au impartit intre ei. In urma investigatiilor efectuate au fost identificate sapte persoane care au gasit si luat monedele respective, sase dintre acestea declarand ca au dus monedele acasa. Cea de-a saptea persoana este suspectata ca a depus spre valorificare o parte din monede la o casa de amanet”, se precizeaza in comunicatul remis de IGPR.
De la cele sapte persoane au fost ridicate 608 monede de diferite dimensiuni si modele, cu o vechime probabila ce variaza din epoca romana pana in anul 1942. Pe 17 aprilie, in urma investigatiilor efectuate de politisti a fost identificata o alta persoana de la care au fost recuperate alte 212 monede si o bratara, toate din metal alb.
Toate bunurile urmeaza a fi expertizate pentru a se stabili daca sunt susceptibile a face parte din patrimoniul cultural national, precum si pentru a afla vechimea si valoarea acestora. Bunurile vor intra in proprietatea statului, conform Legii 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural national mobil. Politistii efectueaza cercetari fata de persoana care a amanetat o parte dintre monede pentru savarsirea infractiunii de insusire a bunului gasit, intrucat acesta a dispus de bunurile gasite ca fiind bunuri proprii.
Intrucat, in conformitate cu prevederile Legii nr.182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural national mobil, bunurile descrise mai sus au fost predate in termen de 72 de ore de la gasirea lor, fata de persoanele care le-au predat nu s-a stabilit savarsirea vreunei infractiuni. (Alex Saulea) (Sursa foto descopera.ro)