La confluența râului Desnățui cu Lacul Bistreț, din județul Dolj, au fost identificate 14 exemplare de berze negre (Ciconia Nigra), 10 dintre acestea fiind surprinse, zilele trecute, și de obiectivul camerei de filmat. CANCAN.RO, SITE-UL NR.1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă imagini unice din refugiul de vis al păsărilor migratoare, situat la cinci kilometri de Dunăre.
„Această specie este foarte rar întâlnită în țara noastră, având o populație estimată de 100-140 exemplare și pleacă în sezonul rece spre continentul african. Este răspândită în pădurile de câmpie și de dealuri aflate lângă marginea apelor. Mai este cunoscută sub denumirile de stârc negru sau barză țiganească”, a postat parlamentarul Florin Stancu, pe pagina de socializare. (CITEȘTE AICI: EL ESTE MEȘTERUL POPULAR CARE ÎMBRACĂ VEDETELE)
Reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor Dolj au observat prezența berzelor negre în Dolj încă din anii trecuți, însă exista doar câte un exemplar rătăcit. Anul acesta, păsările și-au făcut apariția într-un număr foarte mare în zonele umede din Bistreț. Dacă, în urmă cu câțiva ani, experții nu au reușit să repereze barza neagră, iar anul trecut a fost identificat câte un exemplar izolat, în urmă cu câteva zile, aceste păsări retrase și-au făcut apariția într-un număr foarte mare pe lacul Bistreț.
Barza neagră are o talie foarte mare, cu penajul de culoare neagră și partea inferioară albă. Are ciocul, gâtul și picioarele lungi, cu o colorație roșie-portocalie puternică. Exemplarele tinere au ciocul negricios, iar picioarele gălbui. Nu are glas, clămpănește prin deschiderea și închiderea ritmică a ciocului. Are o lungime de 95–100 cm, anvergura aripilor este 144–155 cm și cântărește 3 kg. (VEZI ȘI: Comoara din subsolul blocului)
Pasărea rară se hrănește cu vertebrate (mai ales cu pești, dar și cu broaște, tritoni) și nevertebrate (insecte mari). Cuibărește în arbori înalți sau mai rar pe stânci abrupte, în zone neafectate de prezența umană. Cuibul îl foloseste foarte mulți ani, reparându-l an de an. Femela depune 3 – 4 ouă de culoare albă, în perioada cuprinsă între sfârsitul lunii aprilie și început de mai. Incubația e asigurată de ambii părinți timp de 30 – 35 de zile; puii eclozează și sunt hrăniți de părinți până la 70 de zile, cand devin independenți.
Locul unde au fost observate berzele negre a fost marcat pe hartă cu ajutorul aparaturii aflate în dotarea personalului de specialitate și va fi monitorizat. Se vor efectua cercetari și în habitatele forestiere din imediata vecinătate în vederea localizării cuiburilor, fiind o specie pentru care au fost stabilite măsuri speciale de conservare a habitatelor acestora pentru a li se asigura supraviețuirea.
Lacul Bistreţ este situat în sudul judeţului Dolj, pe teritoriul comunelor Bistreţ şi Cârna, la aproximativ cinci kilometri distanţă de Dunăre. Poziţia sa geografică şi condițiile oferite de habitatele sale conferă lacului un rol de refugiu pentru păsările care se deplasează de-a lungul Dunării. Pe tot parcursul aului, dar mai ales în perioada migraţiei de primăvară şi toamnă, lacul găzduieşte mii de exemplare de păsări.
Lacul Bistreţ, cu o priveliște de vis, are o suprafaţă de aproape 2.000 de hectare şi este sit de referinţă pentru protecţia păsărilor migratoare. (VEZI AICI: UN PROFESOR DIN OLT A RECREAT UN SAT NEOLITIC, UNIC ÎN EUROPA)