”Comoara” ascunsă din Banat. Singurul sat circular din România care a fost declarat monument istoric ascunde o poveste fascinantă
Există o vorbă care spune că România ascunde adevărate comori. Una dintre ele se află în Banat, la nici 50 de kilometri de Timișoara. Singurul sat circular de la noi din țară, sat despre care prea puțini români au habar.
Satul Charlottenburg are un diametru de 210 metri, dispune de 4 intrări simetrice, iar casele construite acolo aveau o distanță egală între ele și aceeași înălțime. Este singurul sat circular din România și a fost inclus în Lista Monumentelor Istorice.
Singurul sat circulat din România este pe cale să dispară
Citește și: SATUL DIN ROMÂNIA ÎN CARE LOCUIESC DOAR 3 FAMILII. ÎN TRECUT, ERA FOARTE POPULAT
Charlottenburg sau Șarlota face parte din comuna Bodga, județul Timiș. Cei care îl vizitează nu au cum să nu remarce simetria sa perfectă. Inițial, în centrul localității se afla o plantație de duzi și o fântână, iar în anul 1876 s-a decis tăierea pomilor și construirea unei biserici. Primele familii de români și unguri au început să sosească abia în anul 1880.
Potrivit legendei locale, contele Karl Ignaz Clary ar fi fost cel care a ordonat ca satul să fie construit în formă circulară, însă a avut un motiv întemeiat. Locul era acoperit cu păduri populate de animale sălbatice, contele a crezut că astfel își va proteja moșiile.
Chiar și în ziua de azi turiștii pot vizita casele locale și biserica. Pădurea din Charlottenburg s-a aflat, o vreme, în patrimoniul Casei Regale a României, însă acum vizitatorii pot merge în parcul de vânătoare amenajat în pădure, unde se găsesc specii de cerbi din România și Germania.
În sat mai locuiește un singur urmaș al vechilor locuitori ai locului. Peter Trimper, în vârstă de 78 de ani, considerat veteranul locului, omul care se pricepe la tot și toate. Este singurul șvab care încă se mai ocupă de curățarea cimitirului, slujește și are grijă de biserică, dar și singurul păstrător al valorilor culturale din sat.
În ultimii 10 ani, în sat au apărut tot mai mulți turiști care își doresc să înceapă o nouă viață în satul Charlottenburg. Zeci de noi construcții răsar de la o lună la alta, însă casele construite par să fie din alt peisaj. Neexistând un plan urbanistic a zonei protejate, aproape niciun viitor proprietar nu mai respectă normele de construcție și regulile locale.
Sorin Predescu, reprezentantul Direcției de Cultură Timiș, declară că în lipsa unui plan de urbanism e posibil să apar și alte extensii ale satului, mai ales că zona de protecție nu este foarte clar trasată.
”Nu au aviz de la Direcția pentru Cultură și în lipsa unui plan de urbanism clar sau actual nici nu știm dacă trebuie sau nu trebuie să aibă aviz de la Direcția de Cultură. Dacă nu avem un plan de urbanism e posibil să apară și alte extensii ale satului”, potrivit observatornews.ro