Combinatul secret al dictatorului Ceaușescu a ajuns azi un ”cimitir”! Imagini teribile cu „diamantul” regimului comunist
Suntem în an electoral și atât opoziția, cât și puterea – care în trecut a fost la rându-i opoziție – își aruncă una alteia în spate problemele grave ale acestei țări. În tot acest timp, fără să ne uităm la culoarea politică a guvernanților noștri, de peste 30 de ani, România de odinioară pare să fi fost măcinată bucățică cu bucățică. (VEZI ȘI: Celebrul ”paradis al decrețeilor” a ajuns în paragină!)
Foarte multe dintre marile fabrici la care, în urmă cu 40 de ani, munceau 80% dintre români, au ajuns acum grămezi de moloz, rugină, gunoaie și clădiri care stau să se prăbușească în orice clipă. Din seria marilor industrii care produceau atât de mult încât au reușit să ne plătească mare parte din datoria externă, înainte de Revoluția din ’89, CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă ce a mai rămas din celebra Fabrică de la Vadu, care prelucra metale rare ce ajungeau la export pentru construcții de nave spațiale, avioane supersonice, reactoare nucleare etc. (CITEȘTE AICI: S-A ALES PRAFUL DE AVEREA CELEBRULUI ”BACHUS”, NEGUSTORUL ÎMPUŞCAT DE CEAUŞESCU)
Ruinele de care se mai apropie doar câinii vagabonzi și câțiva cerșetori
Din industria secretă cu metale scumpe a lui Ceaușescu, de la Vadu, aflată la câțiva kilometru de Corbu, nu mai este mai nimic. Un lanț de clădiri ruinate, străjuite pe alocuri de garduri ruginite, de care mai au curajul să se apropie doar câinii vagabonzi și câțiva cerșetori înfometați, în căutare de gunoaie aruncate de turiști. Căci la câțiva kilometri de fosta fabrică se află două stațiuni încă sălbatice: Corbu și Vadu, care atrag turiști fascinați tocmai de simplitatea acestor locuri, de plajele curate, rămase încă neîntinate de mulțimea vizitatorilor din stațiunile Mamaia, Eforie, Costinești și, în ultima vreme, chiar Vama Veche.
O industrie scumpă lăsată de izbeliște
CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA vă prezintă – în GALERIA FOTO – imagini foarte recente cu ruinele unei industrii care, în urmă cu 40 de ani, era printre primele în lume. Cea a metalelor rare: titanul, zirconiul, telurul, germaniul, litiul, molibdenul, vândute la prețuri foarte mari în străinătate. (VEZI ȘI: AM DEZGROPAT CEL MAI MARE SECRET AL LUI CEAUȘESCU)
Uzina a fost construită la Vadu după ce geologii au descoperit că nisipurile din Delta Dunării sunt bogate în minereu de titan şi zirconiu. Mineralele au fost aduse, de-a lungul vremii, de curenţii litorali, şi cu timpul au format grinduri. (DETALII AICI). Întreprinderea a fost dotată cu tehnologie unicat, din Australia, şi putea să prelucreze până la 2,5 milioane de tone de nisip. După anii ’90, din cauza dezinteresului autorităţilor, industria metalelor grele a decăzut până la stadiul actual, de ruină.