ALTCEVA cu DAN CIOTOI! Cele mai frumoase melodii ale „prințișorului” muzicii de petrecere
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Locul de poveste din România de care turiștii străini sunt fermecați. Este la doar 4 ore de București

Locul de poveste din România de care turiștii străini sunt fermecați. Este la doar 4 ore de București

De: Denisa Iordache 14/09/2024 | 19:19
Locul de poveste din România de care turiștii străini sunt fermecați. Este la doar 4 ore de București
Satul Saschiz. Sursă foto: unescoinromania.ro

România este renumită pentru plaiurile pitorești și destinațiile deosebite, iar turiștii veniți din țări străine încep să apară din ce în ce mai mult pe meleagurile noastre. Pe lângă destinațiile renumite și cunoscute de toată lumea, mai există și mici colțuri de rai care nu au ajuns încă pe la urechile multora, precum satul Saschiz!

 Dacă vrei să te bucuri de locațiile de vis din satul Saschiz și să îi cunoști istoria impresionantă, citește articolul acesta! 

Satul Saschiz, colț de rai al României 

La aproximativ 20 de kilometri de Sighișoara se află satul Saschiz, unul dintre cele mai importante atracții turistice din județul Mureș. Acesta este renumit pentru biserica sa fortificată, parte a patrimoniului mondial UNESCO, dar și pentru cetatea medievală țărănească, care datează din secolul al XIV-lea.  

În centrul satului se găsesc case săsești vechi din secolele XVIII-XIX, alături de clădiri comunitare importante ridicate de sași, inclusiv clădirea actualei Primării. 

Deși în prezent comuna Saschiz are puțin peste 2.000 de locuitori, dintre care aproximativ 70 sunt sași, în trecut a fost o comunitate săsească prosperă, dispunând de școli, un spital și o baie comunală. Astăzi, acest sat atrage turiști din întreaga lume, dornici să descopere o epocă de mult trecută. 

La aproximativ un kilometru de sat, pe un deal situat la peste 500 de metri altitudine, se află Cetatea săsească, construită inițial în secolul al XIV-lea. Cetatea, cu ziduri de 7-9 metri înălțime și șase turnuri, a fost ridicată pentru a proteja locuitorii din Saschiz și satele din jur în perioadele de conflict. 

CITEȘTE ȘI: Stațiunea unică din România în care te simți ca în Japonia. Este la doar 161 kilometri de București

Satul Saschiz. Sursă foto: TurdaNews
Satul Saschiz. Sursă foto: TurdaNews

Locuri pe care trebuie să le vizitezi:

Cetatea Rupea – Situată pe o stâncă calcaroasă la marginea orașului Rupea, aceasta este una dintre cele mai vechi și bine păstrate fortărețe din Transilvania. Ridicată în secolul al XIV-lea, cetatea include ziduri de apărare, turnuri și porți, extinse și consolidate de-a lungul timpului. Pe lângă rolul său defensiv, cetatea a servit și ca reședință și centru administrativ. 

Satul Viscri – Renumit pentru conservarea tradițiilor săsești autentice, Viscri este un exemplu remarcabil de păstrare a patrimoniului cultural din Transilvania. Biserica Fortificată din Viscri, construită în secolul al XIII-lea, este una dintre principalele atracții turistice, având un rol istoric de apărare împotriva invaziilor. 

Biertan – Situat la aproximativ 30 de kilometri de Viscri, Biertan este cunoscut pentru cetatea sa bine conservată, datând din secolul al XVI-lea. Parte din patrimoniul UNESCO, cetatea este un exemplu de arhitectură gotică și include o biserică fortificată cu un altar sculptat detaliat și mobilier vechi. 

Richiș – Remarcabil pentru arhitectura tradițională săsească, cu case bine conservate, fațade colorate și detalii arhitecturale unice. Satul găzduiește mai multe biserici fortificate din perioada medievală, esențiale pentru apărarea comunității locale împotriva invaziilor. 

Mălâncrav – Înconjurat de coline și păduri, Mălâncrav este cunoscut pentru autenticitatea sa transilvăneană. Aici se află Muzeul Memorial „Samuel von Brukenthal”, care expune o colecție variată de obiecte de artă și artefacte ce reflectă istoria și cultura sașilor transilvăneni. 

Vizitând Saschiz, vei putea explora ruinele unei cetăți medievale și o biserică evanghelică fortificată, ambele încărcate de istorie și incluse în patrimoniul UNESCO. 

Cum ajungi la satul Saschiz

Situl rural Saschiz este situat în sud-estul Podișului Târnavelor, într-o zonă de dealuri împădurite, la 20 de kilometri de Sighișoara și la 100 de kilometri de Brașov. Accesul este ușor, atât cu mașina, cât și cu transportul public. 

Cei care călătoresc cu mașina pot urma drumul european E60, care conectează Brașovul de Sighișoara și trece în apropierea Saschizului. Distanța de 20 de kilometri de Sighișoara oferă o călătorie scurtă și plăcută prin peisajul pitoresc al Transilvaniei. 

Pentru cei care preferă transportul public, trenurile ajung la Sighișoara, de unde microbuze circulă regulat către Saschiz. 

Scurt istoric

Așezată pe vârful unui deal, la aproximativ doi kilometri de centrul satului Saschiz, cetatea medievală a fost ridicată în secolul al XIV-lea pentru a apăra localnicii și satele din jur. Deși timpul și lipsa de întreținere au permis vegetației să acopere o mare parte din ziduri, cetatea rămâne o atracție datorită istoriei sale și arhitecturii impresionante. 

Zidurile, care odinioară atingeau nouă metri înălțime, și cele șase turnuri de apărare sunt acum în ruină, dar păstrează o poveste fascinantă despre vremuri trecute. Fiecare turn avea un rol specific, iar denumirile lor – Turnul Școlii, Turnul Voievodal, Turnul Muniției, Turnul Preotului, Turnul Porții și Turnul de Pază – reflectă funcțiile lor distincte. Vizitatorii pot afla mai multe despre istoria cetății la centrul de informare turistică din apropiere. 

Biserica evanghelică fortificată din Saschiz, construită în 1496 de coloniștii sași, este un alt punct de atracție important pentru vizitatorii zonei. Impunătoarea structură, asemănătoare unui bastion, este înconjurată de ziduri din piatră și cărămidă, menite să protejeze comunitatea locală. 

Deși biserica este de obicei încuiată, vizitatorii pot apela la numărul afișat pentru a solicita acces. În interior, pot admira o orgă adusă din Brașov în 1788 și podul fortificat al bisericii. Turnul bisericii, care amintește de Turnul cu Ceas din Sighișoara, nu este accesibil din cauza degradării, dar rămâne un simbol important al patrimoniului cultural din Saschiz. 

Deși ambele monumente au fost afectate de trecerea timpului, ele păstrează o parte esențială din istoria și cultura locală. Peisajele din jur sunt de asemenea impresionante și merită explorate. 

NU RATA: Cea mai frumoasă stațiune de la munte din România, în 2024. E renumită pentru mâncărurile delicioase

Urmărește Cancan.ro pe Google News
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, specializarea Jurnalism și este redactor la publicația CANCAN.RO, site ce face parte din Grupul de Presă GÂNDUL.
Parteneri
Maria Constantin, gafă vestimentară majoră. A lăsat la vedere un detaliu RUȘINOS. Imaginile cu artista au devenit virale: fanii au crezut că nu văd bine
Maria Constantin, gafă vestimentară majoră. A lăsat la vedere un detaliu RUȘINOS. Imaginile cu artista...
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
Doliu în televiziune de Revelion! A murit cel mai iubit prezentator TV
Doliu în televiziune de Revelion! A murit cel mai iubit prezentator TV
Serialul genial de pe Netflix care a oprit planeta în loc, în ianuarie 2025. Te ține lipit de televizor și a ajuns deja în topul din România
Serialul genial de pe Netflix care a oprit planeta în loc, în ianuarie 2025. Te...
Bani de la stat în 2025 pentru locuitorii de la bloc! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Bani de la stat în 2025 pentru locuitorii de la bloc! Ce condiții trebuie să...
Un șofer a fost filmat în timp ce urca cu mașina pe pârtie, la Borșa. Clipul a stârnit zeci de reacții
Un șofer a fost filmat în timp ce urca cu mașina pe pârtie, la Borșa....
Operațiunea secretă prin care 120 de trupe de elită IDF s-au infiltrat în Siria și au distrus o fabrică subterană de rachete a Iranului
Operațiunea secretă prin care 120 de trupe de elită IDF s-au infiltrat în Siria și...
Cum ar putea arăta viitoarea Dacia Dokker, modelul destinat familiilor și iubitorilor de aventură
Cum ar putea arăta viitoarea Dacia Dokker, modelul destinat familiilor și iubitorilor de aventură
Un nou cutremur în România, sâmbătă dimineață. Ce magnitudine a avut seismul
Un nou cutremur în România, sâmbătă dimineață. Ce magnitudine a avut seismul
Greta și logodnicul ei, găsiți morți în vila în care se aflau în vacanță. Polițiștii, șocați de descoperirea făcută
Greta și logodnicul ei, găsiți morți în vila în care se aflau în vacanță. Polițiștii,...
Cu ce problemă în muzică, se confruntă Jador, la doar câteva zile de la nuntă? Artistul este extrem de afectat de situația prin care trece!
Cu ce problemă în muzică, se confruntă Jador, la doar câteva zile de la nuntă?...
Jador, în lacrimi! Situația disperată în care a ajuns manelistul, la doar câteva zile de la nunta cu Oana Ciocan: „Sunt șantajat. Îmi cere 200.000 de euro. Este o mafie”
Jador, în lacrimi! Situația disperată în care a ajuns manelistul, la doar câteva zile de...
Cum a venit încălțată o tânără pe pârtie la Predeal:
Cum a venit încălțată o tânără pe pârtie la Predeal: "Fetișoara aia e în sandale...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun prieten, ea a rămas încremenită
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun...
Grăbește-te: cele mai tari OFERTE Altex din prima săptămână a anului te așteaptă!
Grăbește-te: cele mai tari OFERTE Altex din prima săptămână a anului te așteaptă!
Explozie de proporții pe Soare! Radiații și plasmă în drum spre Pământ
Explozie de proporții pe Soare! Radiații și plasmă în drum spre Pământ
După plecarea lui Bursucu de la Kanal D, un alt prezentator TV super celebru și-a dat demisia! Uluitor, cine i-a luat locul! Răsturnare de situație
După plecarea lui Bursucu de la Kanal D, un alt prezentator TV super celebru și-a...
Câți bani se dau pentru ajutorul de deces în 2025. Sumele au crescut
Câți bani se dau pentru ajutorul de deces în 2025. Sumele au crescut
Orașul care a început să se scufunde. E plin de hoteluri și clădiri luxoase
Orașul care a început să se scufunde. E plin de hoteluri și clădiri luxoase
Cine îl va înlocui pe Călin Georgescu. Răsturnare de situație pe scena politică: Numele contează mai puţin
Cine îl va înlocui pe Călin Georgescu. Răsturnare de situație pe scena politică: Numele contează...
Monica Bîrlădeanu şi Valeriu Gheorghiţă au dus relaţia la un alt nivel. Detaliul observat în vacanţa din Italia
Monica Bîrlădeanu şi Valeriu Gheorghiţă au dus relaţia la un alt nivel. Detaliul observat în...
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
A murit cea mai vârstnică persoană din lume: o japoneză care a trăit cât trei generaţii
A murit cea mai vârstnică persoană din lume: o japoneză care a trăit cât trei...
Călin Georgescu a fost trădat. Se prăbușește totul în jurul său: Asta ai făcut, șefule!
Călin Georgescu a fost trădat. Se prăbușește totul în jurul său: Asta ai făcut, șefule!
Explodează România. Ciolacu a recunoscut tot, niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Explodează România. Ciolacu a recunoscut tot, niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Rafale de vânt și NINSORI viscolite în 16 județe din România. Ce zone sunt vizate de avertizarea ANM
Rafale de vânt și NINSORI viscolite în 16 județe din România. Ce zone sunt vizate...
Văduva lui Helmut Duckadam, mesaj şi gest emoţionant pentru regretatul Erou de la Sevilla, la început de an
Văduva lui Helmut Duckadam, mesaj şi gest emoţionant pentru regretatul Erou de la Sevilla, la...
Jador, adevărul despre zvonurile că soția lui e gravidă. Ce a ținut să precizeze live pe TikTok
Jador, adevărul despre zvonurile că soția lui e gravidă. Ce a ținut să precizeze live...
Ce spune Alina Sorescu despre o nouă relație după divorțul de Alexandru Ciucu
Ce spune Alina Sorescu despre o nouă relație după divorțul de Alexandru Ciucu
Metoda prin care hoții te lasă fără bani în cont, folosindu-se chiar de telefonul tău. Ai grijă dacă vezi aceste semne
Metoda prin care hoții te lasă fără bani în cont, folosindu-se chiar de telefonul tău....
Județul din România unde se face o investiție gigant. Vor fi disponibile sute de locuri de muncă
Județul din România unde se face o investiție gigant. Vor fi disponibile sute de locuri...
Greșeala uriașă pe care a făcut-o Ion Țiriac. A recunoscut chiar el: „Mă uit în oglindă și mă întreb cât de prost pot să fiu?!”
Greșeala uriașă pe care a făcut-o Ion Țiriac. A recunoscut chiar el: „Mă uit în...
×