“Ion Iliescu, la un pas de a fi împușcat de un SPP-ist” titra presa în noiembrie 2011. Incidentul a avut loc în vila din Primăverii, unde locuiește fostul șef al statului și care, în calitate de ex-președinte, beneficiază, până la finalul vieții de serviciile SPP (Serviciul de Pază și Protecție). Doar că lucrurile ar fi stat total diferit. CANCAN.RO a elucidat cazul după nu mai puțin de 12 ani. Col(r)dr. Niță Dan Laurențiu ne-a dezvăluit ce s-ar fi întâmplat, de fapt. Avem declarații în exclusivitate!
Potrivit informațiilor existente la momentul respectiv, după ce Ion Iliescu a intrat în vilă și a închis ușa după el, unul dintre cei care îi asigura paza ar fi încercat să facă o glumă și a scos arma, simulând că trage în urma fostului președinte. Aceasta, însă, s-ar fi descărcat accidental. Norocul lui Ion Iliescu ar fi fost că intrase, deja, în casă, altfel ar fi putut fi chiar ucis. După presupusul incident, angajatul neglijent al SPP-ului ar fi primit o mustrare și ar fi fost mutat la Secția “Trasee”.
Reporterii site-ului nr. 1 din România au luat legătura cu Col(r)dr. Niță Dan Laurențiu, fost SPP-ist, care ne-a dezvăluit cum ar fi stat, în realitate, lucrurile. Potrivit acestuia, viața lui Ion Iliescu nu a fost pusă nicio clipă în pericol. Mai mult, agentul nu a avut deloc de suferit.
„Nu a fost așa cum s-a scris. Nici pe departe. A fost un incident de tragere în momentul în care ofițerul își pregătea arma. Și asta se întâmpla în camera de arme, care este asigurată. Fostul președinte era afară, nu avea nicio treabă. Nici vorbă să fi fost aproape să-l împuște. E ca și cum tu ai fi pe stradă, iar eu aș trage într-un beci. Omul a tras la subsol, la demisol. Iar atunci președintele intra pe poartă”, a declarat Col(r)dr. Niță Dan Laurențiu pentru CANCAN.RO.
Altfel, nu am ratat ocazia să-l chestionăm pe Col(r)dr. Niță Dan Laurențiu și cu privire la mega-evenimentul programat pe 6 iunie, când Regele Charles al III-lea va fi încoronat. Majestatea Sa Margareta, fiica cea mare a Regelui Mihai I, și soțul său, Principele consort Radu, sunt printre invitați.
Monarhi şi membri din aproape toate casele regale din întreaga lume, dar și președinți de stat, vor fi prezenți la abaţia Westminster din Londra, în cadrul unei slujbe care va fi oficiată de arhiepiscopul de Canterbury. Cu această ocazie, am aflat dacă Serviciul de Protecție și Pază va avea vreo implicare, dar și alte detalii importante.
Ce presupune protocolul de securitate pentru un eveniment de o asemenea amploare? Sunt așteptați președinți și reprezentanți ai Caselor Regale din întreaga lume.
– Nu are treaba SPP-ul. Se ocupă Royalty Protection, e o structură a Scotland Yard -ului. Măsurile pentru cei doi nu sunt speciale. Vor beneficia de protecția generală de la întrunire. Dar nu au protecție individuală ca persoană. Vor fi protejați doar în timpul activităților oficiale. În rest, ei se pot plimba liniștiți. Nu vor avea protecție nici la hotel sau unde stau, nu beneficiază de nimic. Măsurile englezilor sunt minimale pentru că se bazează pe alte principii, pe analiza amenințărilor. Atât timp cât analiza stabilește că cele două persoane nu sunt direct amenințate de cineva, nu li se acordă niciun fel de protecție specială. Ei sunt niște simpli invitați acolo, nu au nicio funcție în statul român.
Dar Serviciile secrete ale Mari Britanii trimit vreo informare către instituția similară din România?
– Nici vorbă. Cei doi nu sunt personalități de stat, personalități guvernamentale, nu există niciun fel de obligație. Un schimb de informații ar avea loc doar în cazul personalităților de rang înalt, președinte, prim-ministru, președinți ai camerelor, doar la acest nivel. De chestia asta se ocupă Special Branch, altă structură a Scotland Yard-ului.
Majestatea Sa Margareta și Principele consort Radu au parte de protecție din partea SPP?
– Nu au pază SPP. Nu au niciun fel de pază, nu beneficiază de protecție. Asta pentru că nu sunt considerați demnitari ai statului român. Ei au o poziție onorifică, nu au o poziție regală. Numai Regele Mihai, cât timp a trăit, a avut un aghiotant și un șofer, cred. Dar nici nu știu, cred că un aghiotant în cea mai mare parte a timpului.
De-a lungul timpului, au fost vreun președinte de stat sau membru al Casei Regale în real pericol?
– Demnitari de rang mai mic au primit amenințări, dar președinții României nu au avut amenințări directe la adresa lor. În afară de amenințările generale, nemulțumire generală… Principalele amenințări vin de la nebuni în 90 la sută din cazuri. Nebuni, psihopați, fanatici, nemulțumiți și așa mai departe. Nu vin de la organizații teroriste sau instituții. Regalitatea nu s-a confruntat cu astfel de probleme.
Care a fost cel mai dificil președinte din punctul de vedere al protocolului de pază?
– Nu pot să comentez, nu am voie. Singurul incident serios care e existat a fost cazul lui Emil Constantinescu, cu cerneala. Atunci, grupul de protecție a fost, însă, incapacitat chiar de președinte. A zis: lăsați-l în pace să vină la mine. Știind că acel bărbat reprezintă o amenințare era urmărit de grupul de securitate, încă de când plecase de la Timișoara. Dar, la ordinul prezidențial, oamenii l-au lăsat să se apropie și s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Dacă nu ar fi fost un ordin direct dat ofițerilor de protecție nu se întâmpla incidentul. Asta, însă, nu le scade vina pentru ceea ce s-a întâmplat.
(VEZI AICI: CE CADOU INEDIT LE-AU TRIMIS PRINCIPESA MARGARETA ȘI PRINȚUL RADU DUDA MIRILOR ANULUI!)
Considerați că Papa este cel mai bine păzit om din lume?
– Depinde de Papă. Probabil cel mai protejat din lume a fost Papa Ioan Paul al II-lea. Garda papală care e formată din garda elvețiană protejează inclusiv Vaticanul. Este o unitate de super elită. Are un program de pregătire extrem de minuțios și bun. Papa Ioan Paul al II-lea fiind polonez și anticomunist a fost foarte păzit, inclusiv de serviciile secrete poloneze, în afară de cele italiene. Întotdeauna, lângă el, se găseau reprezentanți ai serviciului secret polonez sub diverse acoperiri.
Cine a asigurat protocolul de pază când Papa Francisc a venit în România, în 2019? Italienii?
– Orice personalitate care vine în România cade în sarcina SPP. Deci principala obligație revine SPP. Se colaborează, bineînțeles, și cu gărzile demnitarului străin. Dar responsabilitatea este a SPP-ului. Fără discuție. Așa cum orice președinte din România se duce în vizită oficială într-o țară din străinătate, protecția cade în sarcina țării gazdă, chiar dacă și noi ne trimitem propriile structuri de protecție.
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.