Colega lui Șerban Huidu a ajuns de urgență la Matei Balș: ”M-am întors din Asia și am început să mă simt rău”
Ioana, prezentatoarea de la Cronica Cârcotașilor a trecut prin momente neplăcute. Colega lui Șerban Huidu s-a întors de curând din Asia și odata ajunsă în țară a început să se simtă rău. Din cauza alertei mondiale provocate de coronavirus, cum simptomele se agravau, a decis să anunțe specialiștii de la Matei Balș și să fie testată. După opt ore a fost trimisă acasă doar cu un tratament și fără să fie testată.
Ioana a făcut dezvăluiri șocante și a povestit întreaga experiență pe pagina de socializare.
„Din seria eterna și fascinanta Românie: Pe 24 ianuarie m-am întors în țara, după aproape o lună de zile petrecută în Asia, mai exact Bali, cu o superbitate de gripă. Două zile m-am indopat cu Nurofen, sperând să fie doar o răceală de la schimbarea de temperatură. Când am văzut că simptomele persistă, m-am dus la farmacie, ca tot omul, să cer un Tamiflu- antigripalul minune despre care vorbește toată lumea. Ei bine, acolo mi s-a spus că acest medicament nu se eliberează fără o testare prealabilă și că oricum, ținănd cont de datele problemei, ar trebui să mă prezint la Institutul Matei Balș pentru o testare.
Acum eu, care am văzut prea multe filme la viața mea, m-am tot fâstâcit dacă să merg sau nu, pentru ca îmi imaginam ca voi fi reținută în carantină pentru testare. Dar până la urmă, pentru liniștea mea și a tuturor celor cu care am intrat în contact de când am venit acasă, am zis să fac ceea ce este corect, mai ales în haosul care e acum și să mă prezint la doctor. Bun. Azi dimineața, la ora 11 eram la camera de gardă a institutului Matei Balș. Mi-am prezentat situația și mi s-a spus ca nu am cum să fac testarea pentru coronavirus, că ei nu au așa ceva, dar dacă prezint simptome de gripă, să aștept totuși să mă vadă domnul doctor. Și am așteptat. 8 ore, într-o încăpere de 10 mp cu alți 40 de bolnavi infecțiosi. A fost frumos. Am făcut schimb de nervi, de frustrări și cel mai important de boli și viruși.
Când domnul doctor m-a primit în sfârșit, m-a consultat rapid și mi-a dat dreptate: am gripă. Bine, bine, zic…totușo nu exista vreun risc sa fie coronavirusul asta de care vorbește toată lumea? Răspunsul a fost nu, pentru că Indonezia nu e China. Ok…dar oamenii călătoresc, îi spun, și mai ales unde am fost eu, erau foarte mulți chinezi…ba chiar am împărțit camera cu o chinezoaica pentru cateva zile. Păi și erau bolnavi chinezii? Nu stiu domnu’ doctor, eu zic ca nu, dar cine știe… Concluzia? Tamiflu și ne auzim în câteva zile!”, a scris Ioana pe Facebook.
Măsuri de protecție pentru aeroporturi și unitățile sanitare
La nivelul Ministerului Sănătății a fost activat un comitet interministerial pentru monitorizarea și managementul potențialelor infecții cu noul coronavirus , format din specialiști, sub coordonarea miniștrilor din Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor. Comitetul format a recomandat nu set de măsuri pentru aeroporturi și unitățile medicale.
Măsurile luate de aeroporturi sunt: instalarea de scannere termice pe fluxurile de pasageri pentru detectarea pasagerilor a căror temperatură corporală este ≥ 38o, asigurarea permanenței de asistență medicală (24/24 – 7/7); în cadrul cabinetelor medicale din aeroporturi, către care vor fi îndrumați pasagerii ce prezină simptomatologie respiratorie/febră; asigurarea personalului aeroporturilor care vine în contact nemijlocit cu pasagerii, cu cantități suficiente de materiale de protecție (măști și mănuși), precum și cu dezinfectanți pentru măini și suprafețe și alte câteva măsuri de informare a pasagerilor și personalului din aeroport(pliante, broșuri)
Pentru unitățile medicale măsurile luate au fost: desemnarea unităților medicale care să preia cazurile(spitalele de boli infecțioase din Iași, Timișoara, Constanța, Cluj, iar în București – INBI ”Matei Balș”și SCBIT ”Victor Babeș”); redactarea unui chestionar în baza căruia, în urma aplicării definiției de caz, pacientul să poată fi îndrumat către o unitate sanitară, secție sau spital de boli infecțioase; personalul din toate UPU/CPU/camere de gardă vor avea obligația ca pe tot parcursul serviciului să poarte echipament de protecție specific etc.