Noi modificări ale Codului Rutier se anunță. Ministerul Afacerilor Interne a elaborat o ordonanță de urgență prin care Codul Rutier este modificat substanțial pentru creșterea siguranției circulației. Printre schimbările propuse sunt câteva legate și de situațiile în care șoferii sunt prinși conducând sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise. În ce condiții nu vor mai fi sancționați șoferii cu alcoolemie?
Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care este modificat Codul Rutier, numele sub care este cunoscută OUG 195/2002. Proiectul este unul amplu, care aduce modificări substanțiale legate în special de creșterea gradului de siguranță a circulației rutiere din România.
Printre modificările aduse Codului Rutier se numără și câteva precizări care vizează procedura de testare pentru consumul de alcool și droguri, în sensul limitării efectelor unor erori ale măsurătorilor. Mai exact, este vizată situația în care consumul unor alimente produce alcool în stomac prin fermentație.
În acestă situație, în cazul unei alcoolemii reduse, de sub 0,10 mg/l, șoferul poate cere o nouă testare după cel puțin 15 minute de la prima, însă nu mai târziu de 20 de minute. Astfel, dacă rezultatul celei de-a doua testări este negativ, atunci șoferul nu va fi sancționat.
„Se impune introducerea posibilității persoanei care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de a solicita o a doua testare, în cazul în care rezultatul testării este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, dat fiind faptul că unele alimente consumate recent pot distorsiona măsurătoarea”, se spune în nota de fundamentare.
Mai mult, în cazul în care șoferul la care alcooltestul a arătat valori între 0,11 și 0,40 va putea cere recoltarea de mostre biologice, dacă are suspiciuni că rezultatul testării nu a fost unul corect.
De asemena, există câteva modificări care sunt menite să regleze problema legată de numărul mare de rezultate fals-pozitive pentru consumul de droguri. În prezent, după un rezultat pozitiv la drug test, permisul este suspendat până apare rezultatul mostrelor biologice.
Însă, institutele medico-legale se confruntă cu un număr mare de solicitări, astfel rezultatele întârzie chiar și câteva luni. Dar prin ordonanța de modificare a Codului Rutier, analizat mostrelor biologice se va putea face în cadrul laboratoarelor de specialitate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române acreditate sau în unitățile publice de asistență medicală autorizate și acreditate pentru astfel de determinări.
Noile modificări visează și o anomalie legată de imobilizarea unui autovehicul. Printre situațiile în care oamenii legii pot recurge la această măsură este dacă șoferul este sub influența alcoolului sau drogurilor. Însă dacă șoferul refuză testarea, polițiștii nu-l pot împiedica să se urce din nou la volan. Astfel se dorește ca pe viitor motiv de imobilizare a mașinii să fie și simplul refuz al testării.