Codul rutier se modifică! Șoferii care au consumat alcool sau droguri după producerea unui accident grav riscă până la 5 ani de închisoare

Publicat: 10/07/2023 | 23:27

O nouă lege urmează să fie introdusă în Codul penal. Şoferii care au consumat alcool sau substanțe psihoactive după ce s-au dat jos de la volan, dacă au fost implicaţi în prealabil într-un accident grav, pot fi pedepsiţi cu închisoare pe o perioadă de până la cinci ani.

Legea 200/2023, publicată joi în Monitorul Oficial și care se va aplica din 10 iulie 2023, vizează, printre altele, modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal.

Mai precis, Codul penal va stabili curând că “fapta conducătorului unui vehicul de a consuma alcool sau alte substanțe psihoactive, după producerea unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, până la recoltarea mostrelor biologice, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă”.

În plus, dacă persoana aflată într-una dintre situațiile menţionate mai sus efectuează transport public de persoane, transport de mărfuri periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obținerea permisului de conducere sau în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, pedeapsa aplicabilă va fi închisoarea de la doi la șapte ani.

CITEŞTE ŞI: S-A DAT LEGE. REGULA PE CARE TREBUIE SĂ O RESPECȚI ÎN TRAFIC, PENTRU A NU PRIMI AMENDĂ ȘI 2 PUNCTE DE PENALIZARE

Pe de altă parte, consumul de substanțe psihoactive după producerea accidentului de circulație și până la recoltarea mostrelor biologice, dacă ele sunt administrate de personal medical autorizat, în cazul în care este necesar din cauza unor probleme de sănătate ale șoferului, nu va fi reprezenta infracțiune.

De asemenea, şoferii care se află la volan pe drumurile publice şi au o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge sunt pedepsiţi cu închisoare de la unu la cinci ani.

Ce amendă pot primi șoferii care nu au asigurare auto valabilă

Din ce în ce mai multe persoane ajung să fie oprite de polițiștii care descoperă că nu există o asigurare valabilă pentru mașina pe care acestea o conduc. Amenda pentru această faptă este cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei. De asemenea, există şi alte sancțiuni clare care pot fi aplicate, printre care se numără și reținerea certificatului de înmatriculare sau reținerea plăcuțelor cu numerele de înmatriculare.

Din momentul în care este amendat un conducător auto, acesta are la dispoziție 30 de zile să prezinte o dovadă a plății asigurării auto. În caz contrar, organele competente sunt nevoite să radieze vehiculul din evidența pe care o au. Aceste legi se aplică atât pe teritoriul României, cât și pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene.

„Limitele teritoriale de aplicare ale asigurării de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule:

a) teritoriul României;
b) teritoriile statelor membre ale Uniunii Europene, ale statelor părţi la Acordul privind Spaţiul Economic European, denumite în continuare state membre, şi teritoriul Confederaţiei Elveţiene;
c) teritoriile statelor situate între două state care leagă direct două state membre ale Uniunii Europene, în care nu există birou naţional auto;
d) teritoriile statelor în care sunt competente birourile naţionale auto care au semnat Acordul multilateral”, se arată în Legea nr. 132/2017.

Hermina Hagianu
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CANCAN.RO, site ce face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune ... citește mai mult