Codul Rutier. Ce drepturi au şoferii atunci când sunt opriţi de Poliţie, în trafic?
Codul Rutier. Există foarte puțini conducători-auto care nu au fost niciodată opriți in trafic de agenții rutieri. Cu toate acestea foarte multi șoferi nu știu care le sunt sunt drepturile și ce obligații au atunci când sunt opriţi de Poliţie.
Atunci când eşti oprit de către agenţii rutieri se pot întâmpla diverse situaţii. Iată câteva repere care să te ajute şi să poţi acţiona potrivit legii atunci când îţi sunt încălcate drepturile.
1. Agentul trebuie să se prezinte (ai dreptul să-i ceri legitimația, să ţi-o arate).
2. Să îţi spună motivul opririi
3. Dacă este filtru, ai dreptul să ceri ordinul de serviciu în care trebuie să se regăsească data și între ce ore au voie să facă filtru, străzile pe care acționează şi numele persoanelor care participă din echipaj.
CITEŞTE ŞI: ATENȚIE, O NOUĂ ÎNȘELĂTORIE CIRCULĂ ÎN MEDIUL ONLINE! POLIȚIA ROMÂNĂ AVERTIZEAZĂ: ”BANII NU CAD DIN CER!”
4. Actele se cer pe un motiv (legea nu mai permite să se oprească mașini și apoi să se caute motive de amendă).
5. La oprire, se comunica șoferului motivul și nu poți fi sancționat decât pe acel motiv
6. La amenda ai doua locuri unde semnezi: unul prin care recunoști fapta și al doilea că iei la cunoștință faptul că ai primit amenda, deci puteți sa semnați ca luați la cunoștința de amendă, dar sa nu recunoașteți fapta, și să-l convocați la tribunal sub asistenta juridică pe poliţist.
7. Dacă te opreşte Poliţia Rutieră şi ţi se pare că face vreun abuz poţi suna la 112 şi vine poliţia care va întocmi un raport.
8. În cazul în care eşti oprit de o maşină cu radar, ai voie să ceri diferite acte, inclusiv certificatul metrologic.
Poliţia Română va putea afla imediat dacă aveţi rca sau nu doar prin simpla fotografiere a plăcuţelor de înmatriculare
Președintele Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR), Mădălin Roșu, a declarat luni că Poliția Română testează, în prezent, o aplicație de mobil prin care ar putea fotografia și filma numerele de înmatriculare și ar putea afla, în câteva fracțiuni de secundă, dacă o mașină este asigurată sau nu. Acest proces va fi posibil, deoarece aplicația va avea acces la baza de date AIDA cu polițele RCA.
Mai mult, aplicația a fost dezvoltată de către Biroul Asigurătorilor Auto și pusă la dispoziție spre testare Poliției Române, a spus luni în cadrul unei conferinței, pe nume FIAR 2022, Mădălin Roșu.